Мозок можна розвивати, оздоровлювати і "тюнінгувати"

Жуйте броколі і рухайтесь

Можливо, ви здивуєтесь, коли таке прочитаєте, скажете: "Яке там! Усе визначено. Якщо не став генієм, то вже і не станеш". Але песимізм тут недоречний. Мозок можна розвивати, оздоровлювати і "тюнінгувати", як ретро автомобіль.

Коли ми стаємо старшими, дещо може працювати зі збоями. Може боліти рука, спина, або якийсь інший життєво важливий орган. Але найстрашніше, коли змінюється мозок, виникають нейродегенеративні захворювання, наприклад, інсульт та хвороба Альцгеймера.

Інсульт нагадує серцевий напад, лише відірвані бляшки потрапляють із відтоком крові в мозок, а не в серце. Альцгеймер - це атака на розум.

Патологічні процеси при інсульті та хворобі Альцгеймера різні, але у захворювань мозку є дещо спільне: величезний масив наукових даних доводить, що здорове харчування може запобігти виникненню цих процесів.

Здорове харчування може запобігти виникненню захворювань мозку

Правильно нагодувавши братів наших мікроскопічних, які живуть в кишечнику, ми можемо вплинути на синтез нейромедіаторів (посередників у передачі сигналів між клітинами мозку). Вони поступово змінюватимуть сіруваті відтінки на рожеві, що значно покращує наше існування.

Натуральна рослинна їжа містить тисячі речовин з високою біологічною активністю і багато з них можуть проникати через гематоенцефалічний бар'єр (своєрідне "сито", яке пропускає певні речовини в мозок) та безпосередньо впливати на роботу нейронів. Зокрема, виявляти нейропротекторний ефект.

Мозок людини складає лише 2% тіла, але може споживати до 50% всього споживаного кисню! Тому поліфеноли ягід та різнокольорових овочів мають бути основою щоденного раціону. Кидайте в салат все різнокольорове, не промахнетеся!

Доведеться також попрощатися із усією смаженою їжею, що є джерелом КПГ (англійською AGEs). Ці хімічні комплекси спричинюють запалення та призводять до втрати нейрокогнітивних функцій.

І, ясне діло, треба рухатись. Аеробні вправи покращують мозковий кровообіг та пам'ять.

Аеробні вправи покращують мозковий кровообіг та пам'ять

Як і багато органів, головний мозок має прекрасну здатність до самозцілення, налагодження нових синаптичних зв'язків. Але якщо ми будемо пошкоджувати свій мозок тричі в день, вживаючи сміттєву "їжу", то це буде найгіршою послугою зберегти гостроту розуму і пам'ять на все життя.

Чи можна створити оптимальний "раціон для мозку"? Можна. Здорова дієта для мозку — це також і та, яка корисна для серця і всього тіла.

Хтось може вам сказати: "Ей, живи поки живеться, ні в чому собі не відмовляй. Інколи можна покурити, випити, головне — знати міру. А захворієш, лікуватимуть таблетками". А ви йому — словами Віктора Цоя: "Эй, прохожий, проходи". І жуйте свою броколі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі