У СРСР торгували рабами. За колишнього директора заводу давали 800 рублів на місяць

"Шкідники" працювали на совість

Відкрив для себе чудову книгу "Записки вредителя", яку написав радянський вчений Володимир Чернавін. У 1930 році його звинуватили у "шкідництві" і відправили в табори, на Соловки. Через пару років йому вдалося втекти до Фінляндії. На Заході Чернавін випустив книгу своїх спогадів, в якій крім іншого розповідав про работоргівлю в СРСР.

"Всі ми побічно чули, що ДПУ (Державне політичне управління при Народному комісаріаті внутрішніх справ СРСР. - Gazeta.ua) торгує фахівцями, що воно мало багатющий асортимент інженерів усіх спеціальностей, але в таку торгівлю багато хто не вірив. Управляючому справами, комуністу Л.Т. Богданову, правління запропонувало з'ясувати це питання. Довідка дала позитивні результати. Богданов поїхав в місто Кемь, де знаходиться управління знаменитого Соловецького концентраційного табору, щоб укласти угоду. Правління тресту доручило Богданову купити цілу партію. Через кілька днів він повернувся, з успіхом виконавши доручення. Але ці кемські враження були дуже сильні і для комуніста. Він не міг втриматися і розповідав про них навіть безпартійним фахівцям.

За такого-то в Архангельську 800 рублів на місяць дають, а ви 600 пропонуєте!

- Уявіть собі, там (в управлінні Соловецького табору) так і кажуть: "продаємо", "при оптовій купівлі знижка", "першокласний товар", "за такого-то в Архангельську 800 рублів на місяць дають, а ви 600 пропонуєте! Товар-то який. Курс у вищому навчальному закладі читав, солідні друковані праці має, директором величезного заводу був, в довоєнний час одним з кращих інженерів вважався, і десятирічник за статтею 58 пар. 7 (тобто засланий на каторгу на 10 років за "шкідництво"); значить, працювати буде що треба, а ви 200 рублів шкодуєте?

Я все-таки доторгувався. Вони поступилися, тому що ми 15 інженерів оптом взяли

Я все-таки доторгувався. Вони поступилися, тому що ми 15 інженерів оптом взяли. Чудовий народ підібрав. Погляньте список: 1) К. - корабельний інженер, один з кращих в СРСР, вчений пайок одержував за третьою категорією; 2) Н. - інженер-електрик, був директором електропромисловості в Москві; 3) К. і Е. - архітектори, проектувальники зі стажем. І все як на підбір - за "шкідництво", значить, працювати будуть на совість.

Вони не втечуть, бо в них у всіх дружини і діти, живуть в інших містах і все одно що заручники

- Які ж умови цієї "покупки"? - запитав я, мимоволі знижуючи голос, до того це звучало жахливо.

- Куплені знаходяться в повному нашому розпорядженні, - відповідав вже як освоївся керуючий справами, - ми можемо призначати їх на будь-яку роботу і будь-яку відповідальну посаду. За кваліфікацію, сумлінність і благонадійність ДПУ ручається і відповідає. Спостереження за ними веде місцеве ДПУ. У разі втечі ми не відповідаємо. Так ДПУ впевнене, що вони не втечуть, бо в них у всіх дружини і діти, живуть вони в інших містах і все одно що заручники".

Ех, яку країну просрали!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі