Київський залізничний вокзал – це апокаліпсис

Морг, де лежать наші надії на інфраструктурні зміни

Уявіть, що настане день, коли ви прокинетеся вранці, зберетеся не снідаючи і приїдете на київський залізничний вокзал. Під'їхавши прямо до входу, візьмете сумку, відпустите таксі, і не поспішаючи ввійдете в гігантський хол, - крізь прозорі двері, що автоматично відкриваються.

Весь хол буде наповнений денним світлом, завдяки величезному скляному даху. Підлога буде зроблена з білого граніту. На ній витончено відображетиметься навігація вокзалу. Уздовж стін розташовуватимуться магазини і кафе, вітрини яких будуть оформлені в єдиному стилі. Усе дихатиме ранковою свіжістю і чистотою.

Поєднання простору, масштабу, дизайну і чистоти створить у вашій свідомості картину світу, в якій Київ - це столиця великої, цікавої країни, що динамічно розвивається, де живуть добрі і гостинні люди. Країни, яка чогось прагне.

Поєднання простору, масштабу, дизайну і чистоти створить у вашій свідомості картину світу, в якій Київ - це столиця великої, цікавої країни, що динамічно розвивається

По круговому ескалатору ви підніметеся на другий поверх - до великого залу очікування, сядете за вільний столик в кафе Paul, замовите чашку еспресо. Не кваплячись вип'єте її, заїдаючи свіжою випічкою - замість сніданку. А коли почуєте приємний жіночий голос, який оголошує українською та англійською мовами посадку на ваш поїзд - розплатитеся, зійдете на платформу, знайдете свій вагон і поїдете куди-небудь в Європу.

Уявили? Тепер повертайтеся в нашу реальність. Головна площа вокзалу - це готова сцена для нового сезону "Ходячих мерців". Апокаліпсис як він є - ні додати, ні забрати. Хаотично кинуті автомобілі, брудно-жовті маршрутки "Богдани", затори, обшарпані курники з продажу горілки і сигарет, сміття, бруд, сморід, тітки, які продають свій скарб тут-же на розстелених на тротуарі скатертинах, біженці, бомжі, якісь мутні типи з пивом, таксисти, міські божевільні. Загалом змушений визнати, що творці цього трешу перевершили самі себе. Апофеозом всьому є напис "Дрова" - перше, що бачить людина, яка виходить з вокзалу.

Головна площа київського залізничного вокзалу - це готова сцена для нового сезону "Ходячих мерців". Апокаліпсис як він є

На київський вокзал неможливо прийти і не забруднитися. Це місце наскрізь просякнуте жиром, брудом, потом і сечею. Усе це починає проникати у вас з першої ж хвилини - через повітря, в'їдаючись в очі, ніс і вуха, через пальці, проникаючи від засмальцьованих вхідних дверей (які потрібно обов'язково притримати рукою, інакше вони вдарять вам в лоб), крізь липкі перила сходів, по яким ви піднімаєтеся (бо ескалатор не працює), осідаючи на вашому одязі і волоссі.

На київському вокзалі не можна абсолютно нічого їсти, пити і торкатися до чого-небудь руками. Якщо цього не уникнути - потрібно відразу ж вимити руки з милом. Правда зробити це буде непросто, адже до найближчого туалету треба дійти. Для цього потрібно спуститися в похмурі підземелля вокзального андеграунду і добре походити по темних переходах, орієнтуючись на характерне для цих місць амбре.

Київський залізничний вокзал - це морг, в якому лежать наші надії на інфраструктурні зміни: привокзальна площа, чисті перони, красивий хол, інформативні табло, працюючі ескалатори, зали очікування, зручні вагони з кондиціонерами, де немає місця килимам, вовняним ковдрам, загидженим туалетам і забитим вікнам.

Справа навіть не в дикій корупції, а в занепаді, паралічі розвитку, невмінні створити щось нове

Справа навіть не в дикій корупції, яка як сифіліс вразила Укрзалізницю - від начальника вокзалу до стрілочника. Справа в занепаді, паралічі розвитку, невмінні створити щось нове. Навіть при теоретичному бажанні у кого-небудь що-небудь полагодити - всі потуги швидко зійдуть нанівець. Тому що велика частина працівників дороги взагалі не вміють нічого міняти. А керівний склад, судячи з усього, настільки звик красти все підряд, що впадає в кататонічний ступор від думки, що це рано чи пізно може припинитися.

Мільйони пасажирів, з року в рік, проходячи крізь це пекло, відчувають тільки одне - бажання покинути це місце якомога швидше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі