Путін знищує мови народів Росії

Імперія хоче зміцнити свої завоювання

Володимир Путін вирішив, що мови народів Росії треба добити остаточно. Вочевидь, щоб років через сто, коли всі перестануть пам'ятати рідну татарську або калмицьку, прибрати слово "федерація" і назвати територію "Велика Росія". Імперія робить ще одну спробу принизити колись захоплені й поневолені народи.

Позолочений монумент ВДНГ в Москві, здається, виглядає знущально – "братські" народи "дружною сім'єю" представляють державу, яка над ними знущається кілька останніх століть. 10 квітня в Державну думу Росії групою депутатів усіх фракцій було внесено законопроект, згідно з яким "викладання і вивчення державних мов республік РФ здійснюється на добровільних засадах, не на шкоду викладанню та вивченню державної мови РФ. Право на вивчення рідної мови з числа мов народів РФ реалізується в межах можливостей, що надаються системою освіти з урахуванням потреб учнів і їхніх батьків". Багато людей з тих, хто вийшов на вулиці протестувати, зрозуміли ідею законопроекту так, як задумували законодавці – про рідні мови можете забути, оскільки всі повинні говорити російською, – пише Олег Панфілов для "Крим.Реалії".

Жителі "Великої Росії" повинні висловлюватися тільки однією, зрозумілою вождю мовою - російською

Дивна річ, але в Росії досі під час перепису населення в анкеті є розділ "національність", а назви суб'єктів Російської Федерації відображають ці національності. Тепер, відповідно до задуму законодавців, повинна зникнути головна ознака нації – мова. Бо так захотілося кремлівським ідеологам створення нової "Великої Росії", жителі якої повинні висловлюватися тільки однією, зрозумілою вождю мовою.

Коли Державна дума 19 червня у першому читанні приймала законопроект, онук наркома закордонних справ СРСР, нині ідеолог офіційного "русского мира" В'ячеслав Ніконов поскаржився на ліберальність російської влади. Мовляв, он "в Індії, наприклад, говорять більш ніж 400 мовами, в Папуа Новій Гвінеї – більш ніж 850 мовами. Але ні в одній країні світу немає такого, щоб в системі освіти вивчалося 59 мов, а викладання йшло 30 мовами. Це безпрецедентне досягнення нашої країни".

Асиміляція захоплених народів відбувалася за допомогою зброї і в результаті загибелі сотень тисяч людей, що не хотіли ставати частиною імперії

В'ячеслав Ніконов назвав цифру – в Росії більше 270 мов і діалектів, що є безпрецедентним для сучасної країни. Одна проблема – голова комітету з освіти і науки Держдуми Росії не став уточнювати, яким чином з маленької Московії в 15 столітті утворилося величезне держава, і чи добровільно увійшли до цієї держави 190 народів. Як так вийшло, що зовсім різне за національним, расовим складом населення раптом змушене говорити однією мовою, яка є колоніальною, а про добровільність просто мови бути не може. Асиміляція захоплених народів відбувалася за допомогою зброї і в результаті загибелі сотень тисяч людей, що не хотіли ставати частиною утворюваної імперії.

У 17-18 століттях по всьому Сибіру і Далекому Сходу прокотилися кровопролитні війни – проти окупації по 100-150 років боролися чукчі і юкагіри, буряти і хакаси. Не було жодного народу, який би не пручався. Те ж саме відбувалося в Центральній Азії і на Кавказі. Місцеве населення окупанти називали "бусурманами" та "тубільцями". Частину насильно хрестили, змушували записувати себе підданими Російської імперії прикметним словом "росіянин". Так з'явилися "росіяни" Юсупові, Кутузові, Тургенєві, Аксакові. Тепер носії цих прізвищ не хочуть визнавати своїх предків – татар, які в числі перших були асимільовані і стали "росіянами", для яких російська мова вийшла рідною. І тільки поети нагадували про минуле: "Так, скіфи – ми! Так, азіати – ми. З розкосими й жадібними очима!".

Місцеве населення окупанти називали "бусурманами" та "тубільцями". Змушували записувати себе підданими Російської імперії прикметним словом "росіянин"

Після появи законопроекту навесні цього року почався скандал. Залежно від пропонованого ступеня асиміляції він був бурхливий або його й зовсім майже не було. Насправді, навіщо бунтувати чувашам або осетинам, якщо їхніми рідними мовами вже майже не виходять газети, а місцеве телебачення користується "рідною" лише за вказівкою зверху – належить хоча б півгодини говорити мовою, яка практично вмерла завдяки імперській політиці асиміляції. Єдиним регіоном, який очолив рух опору, став Татарстан. І тільки тому, що татарська мова там зберігається завдяки самовідданості інтелігенції і активістів національного руху.

Кремль почав тиснути на них насамперед, змушуючи змінити точку зору. Компроміс вийшов досить дивний. 24 липня Держдума прийняла в другому читанні законопроект про свободу вибору вивчення рідних мов у школі, зокрема російської мови як рідної. Тобто тепер батьки можуть написати заяву керівництву школи, щоб їх дитина могла вивчати рідну мову. Як компенсація "за страждання" для інших російська мова теж стала вибірковою. Але проблема все одно залишається – все навчання в російських університетах ведеться тільки російською мовою, крім факультетів національної літератури і філології. Поправка з урахуванням компромісу виглядає досить кострубатою: "федеральні державні освітні стандарти дошкільної, початкової загальної і основної загальної освіти забезпечують можливість отримання освіти рідною мовою з числа мов народів РФ, вивчення державних мов республік РФ, рідних мов з числа мов народів РФ, зокрема російської мови як рідної".

Татарстан залишається лідером в опорі імперській політиці

Проте саме Татарстан залишається лідером в опорі імперській політиці. За день до прийняття поправок у другому читанні в Казані відбувся IX всеросійський форум татарських релігійних діячів, на який з'їхалися понад тисяча делегатів з 69 регіонів Росії. До них звернувся президент Татарстану Рустам Мінніханов: "Сьогодні ми через релігію намагаємося вирішувати проблеми збереження рідної мови. У Татарстані, Башкортостані ці питання вирішити ще можна, а в інших областях єдиним місцем залишаються мечеті. Тому ми спираємося на вас. Думаємо, що і в майбутньому будемо працювати разом для збереження нашої рідної мови і татарських національних традицій".

Власник Life News Арам Габрелянов опублікував у себе в акаунті на Фейсбуці сльозливий текст щодо законопроекту про рідні мови, адресувавши звернення президенту Татарстану Рустаму Мінніханову: "Читаю, и слышу, как глава Татарстана пытается хитро оспорить закон о языке. Недоволен тем, что только русский язык обязателен, остальные в России по желанию. Типа, мы – татары и должны обязательно учить татарский. Ну, если так, то тогда давайте, господин Минниханов, создавайте школы, где казанские татары будут учить свой язык, татары-мишаре – свой, касимовские – свой, тептяри – свой, и так далее. Не надо ничего придумывать. У великого Зидана его родители, кабилы из Алжира, спросили про то, кто он. Он удивился и сказал – конечно, француз! То же самое в России. Мы все русские, кто-то с армянскими корнями, кто-то с еврейскими, кто-то с татарскими. Это не зазорно считать себя русским и называть себя русским – это гордо! И забудьте слово россиянин – дурацкая выдумка Ельцина!".

Влада послала суспільству меседж: Росія не для того створювалася війнами і захопленнями, щоб всякі "тубільці" могли ігнорувати "великий и могучий"

Ось, власне, і все. У тексті "росіянина" Арама Габріелянова виражена вся ідея кремлівських імперців. Влада послала суспільству меседж: Росія не для того створювалася війнами і захопленнями, щоб всякі "тубільці" могли ігнорувати "великий и могучий". Логічніше в майбутньому перейменувати національні регіони, назвавши їх "Колишня Північна Осетія-Аланія" або "Колишня Якутія". Ще простіше було б позначати цифрами, порядковими номерами.

Путін поспішає, розуміючи, що майбутнє Російської імперії на волосині через економічний колапс, слідом за цим підніметься нова хвиля національної самосвідомості, коли захоплені колись народи пригадають імперії всі її гріхи. Путін поспішає відсунути той час, спробувати в найближчі десятиліття провести тотальну політику асиміляції, знищивши у народів найголовніший індикатор самосвідомості – мову. У кожної багатонаціональної держави своя історія, але більш кривавої і антигуманної, ніж у Росії, не було ні в кого. Тепер Кремль хоче зміцнити свої завоювання остаточно.

Copyright © 2017 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі