Президент має забрати український паспорт у Новинського

Розгойдати суспільство, роздути на рівному місці конфлікт, спровокувати насильство. Православненько, правда?

Вадим Новинський погрожує Україні громадянською війною, якщо Вселенський патріарх дасть автокефалію українській православній церкві.

Я далекий від релігійних тем і намагаюся їх не коментувати, але тут особливий випадок. Коли російський олігарх, який отримав український паспорт з рук Януковича, шантажує населення України масовим кровопролиттям і диктує умови всій країні - це вже не просто приватна справа однієї окремо взятої релігійної організації. Це питання національної безпеки.

Ситуація, коли росіянин шантажем і погрозами намагається наводити в Україні свої порядки і лобіювати інтереси РФ - неприпустима

Ситуація, коли росіянин, легалізований в Україні путінською маріонеткою, шантажем і погрозами намагається наводити тут свої порядки і лобіювати інтереси РФ - неприпустима. Особливо, ця ситуація виглядає дикою в умовах відкритого конфлікту з Росією. Не уявляю, щоб, наприклад, до Хорватії заявився сербський олігарх, отримав хорватський паспорт і став би розповідати хорватам, що вони повинні ходити в сербську православну церкву. Інакше - Хорватія потоне в крові. Хорватський народ ніколи б цього не допустив.

Не розумію, чому президент Петро Порошенко може скасувати громадянство Саакашвілі, але не може скасувати указ Януковича про надання українського паспорта Новинському? Адже вже очевидно, що Янукович - злочинець, який не діяв в інтересах України. Немає жодної причини, чому президент України повинен терпіти погрози і шантаж на адресу своєї країни. Питання Новинського можна вирішити одним указом. Скасування громадянства і висилка з України на історичну батьківщину із забороною на в'їзд - ось і все.

Чому Порошенко може скасувати громадянство Саакашвілі, але не може скасувати указ Януковича про надання українського паспорта Новинському?

На жаль, не дивлячись на всі наші поневіряння, українські еліти так і не усвідомили старого і простого правила: держави і народи - теж живі організми. Їм властиво хворіти і гинути. Якщо немає бажання жити, якщо немає імунітету до вірусів сепаратизму і внутрішніх конфліктів - державний організм колапсує і гине. У світовій історії багато прикладів, коли цілі народи слабшали і зникали, бо не могли, або не хотіли себе захистити. І якщо ми будемо продовжувати в тому ж дусі, якщо будемо самі виписувати собі з-за кордону ворогів і роздавати їм українські паспорти - не сумнівайтеся, що Україна поповнить список назавжди зниклих держав.

Держави і народи - теж живі організми. Їм властиво хворіти і гинути

І останнє. Хтось може сказати, що Новинський просто щиро віруючий православний чоловік, який дуже переживає за церкву УПЦ МП. Це не так. Конкретний приклад доводить, що Новинський просто використовує ці церковні розбірки для штучного роздування конфлікту в Україні і накрутки власного рейтингу.

Не секрет, що Вадим Новинський і Рінат Ахметов знаходяться в дружніх і партнерських відносинах з Олегом Ляшком і його Радикальної партією. Ляшко регулярно приїжджає на заводи "Метінвесту", співвласником яких є Новинський. Навіть отримав в Маріуполі звання "Почесного Іллічівця". У лютому цього року топ-менеджер "Метінвесту" Юрій Зінченко очолив виконавчий комітет РПЛ. У Раді Ляшко вже давно є лобістом інтересів Новинського і Ахметова, а їхні ЗМІ посилено піарять головного "радикала". А ось позиція Ляшка з приводу тієї самої автокефальної церкви:

"Українська помісна церква - наріжній камінь у фундаменті Української незалежної держави, тому команда Радикальної партії одноголосно підтримує звернення до Вселенського патріарха про визнання автокефалії української церкви". Так Ляшко говорив із трибуни парламенту.

Новинський використовує церковні розбірки для штучного роздування конфлікту в Україні і накрутки власного рейтингу

Став би Новинський спонсорувати і піарити такого політика, якби справді був істинно православним і вірив у те, що говорить в своїх інтерв'ю? Звичайно ж ні.

Погодьтеся, дуже зручно. Новинський спонсорує Радикальну партію, яка виступає за автокефалію і шле звернення патріарху в її підтримку. Одночасно з цим спонсорує "Оппоблок", який шле листи патріарху із закликами автокефалію не давати і погрожує йому громадянською війною в Україні. Православненько, правда? Сильніше розгойдати суспільство, роздути на рівному місці конфлікт, спровокувати насильство. Який милий чоловік отримав український паспорт, хіба можна у такого громадянство забирати?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі