Світ чекають важкі часи. Як це вплине на економіку Україну?

Будемо здоровими, гарними, сильними, але бідними

Судячи з новин минулого тижня, ми входимо в ключову фазу "рішучих реформ".

Перспективи настільки очевидні, що навіть записні оптимісти і ті примовкли. Та й що тут скажеш, коли Мінекономіки і Нацбанк одночасно знижують прогноз ВВП, а НБУ піднімає ставку до 17,5%. І, швидше за все, на цьому не зупиниться. Зрештою, в Аргентини, яка теж пишається своїм сільським господарством, ставка вже на рівні 40%, - пише Іван Компан для NV.ua.

В Аргентини, яка теж пишається своїм сільським господарством, ставка вже на рівні 40%

Будемо сподіватися, що підвищення ставки допоможе НБУ стримати інфляцію. Що, власне, і є головним завданням центрального банку. Але чим би не закінчилася ця боротьба, економічному розвитку висока ставка точно не посприяє. Вона лише ще більше посилить мотивацію комерційних банків заробляти на державних цінних паперах, замість кредитування реального сектора. Воно і прибутковіше, і безпечніше.

Так що, яке вже тут економічне зростання. Та й взагалі, на жаль, цієї самої реальної економіки залишається все менше і менше. Люди їдуть на заробітки, шлють додому валюту, а родичі її тут витрачають. Саме ця невигадлива схема - і є джерело нашого економічного дива, включаючи стабільність національної валюти.

Люди їдуть на заробітки, шлють додому валюту, а родичі її тут витрачають. Це і є джерело нашого економічного дива

В принципі, чимось схоже на доходи від туризму. Правда, разом з туристами в країну, звичайно, приходять іноземні інвестиції, розвивається інфраструктура, включаючи аеропорти і дороги, створюються нові робочі місця. У країни з'являється довгострокова перспектива.

У нашому ж випадку перспектив не густо. Зрештою, пропозиція робочої сили не нескінченна. А родичі заробітчан, що витрачають в Україні зароблені за кордоном гроші, цілком можуть возз'єднатися з годувальниками за кордоном або померти від старості. Слати гроші буде нікому - ось і кінець фінансової стабільності.

Чого очікувати в найближчі півроку?

Опитування фінансових експертів, проведене днями Bloomberg, свідчить, що глобальні ринки, що розвиваються, чекають важкі часи. Причина проста - сильний долар і зростаючі ставки в США. Як це вплине на Україну?

Шкода тільки, що за коня, який везе на вибори, заплатять українці

Прибутковість українських євробондів буде, швидше за все, рости, роблячи гіпотетичні запозичення уряду на ринках капіталу, ще дорожчими. Хоча, чого не віддаси, щоб вижити. Пам'ятайте шекспірівського Річарда III: "Півцарства за коня!". Шкода тільки, що за коня, який везе на вибори, заплатять, як завжди, українці, отримуючи все більшу дірку в бюджеті від непомірного навантаження, пов'язаного з обслуговуванням боргу.

Гривня, ймовірно, девальвує, відновивши економічну справедливість. Адже останнім часом валюти практично всіх ринків, що розвиваються втрачали вартість. У тому числі і в Аргентині, звідки людям нікуди їхати на заробітки. Навколо всі небагаті. Зміцнювалася тільки українська грошова одиниця, підтримувана валютою, заробленою на полях і будівництвах Європи і спекулянтами, які заводять в країну долари, щоб насолодитися високою прибутковістю українських внутрішніх облігацій. Але будь-яке свято рано чи пізно закінчується. У наступному місяці іноземці почнуть виходити з ОВДП, активно скуповуючи долари назад. Адже не з гривнями ж їм повертатися додому.

Говорити про можливість примножити капітал, довгостроково інвестуючи в щось українське, язик не повертається

У світлі обставин, що склалися говорити про можливість примножити капітал, довгостроково інвестуючи в щось українське, язик не повертається. ОВДП не береться до уваги - занадто ризиковано для непосвячених. Але зневірятися не варто. У кінцевому підсумку, давньогрецький мислитель Платон, перераховуючи фізичні і життєві блага людини, розставляв їх в наступному порядку: здоров'я, краса, сила, багатство. Так що, навіть, якщо останнє у нас і відберуть, то залишиться перших три. А це не так уже й мало!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі