Намібія: жовтогаряча пустеля, племена і сафарі

Найяскравіші враження

Африканські країни - не той напрямок, куди я хотіла б їздити часто. Але там багато природних скарбів, а ще - світ диких тварин. Це причини, які змушують мене жадати африканських пригод!

Намібію обрала через жовтогарячу пустелю та племена бушменів і хімба.

Вдалий сезон для подорожі - з червня по листопад. Червень - перший місяць зими у південній півкулі. За два тижні я не побачила жодної хмаринки на небі. Погода вдень була теплою: від +22 до +24°. Але ввечері, коли сідало сонце, різкого ставало холодно - від 0° до +5°. Тоді вдягала майже все, що мала в рюкзаку. Тому куртка і штани необхідні!

Червень — сухий сезон в Намібії. Це найкращий час для сафарі: тварини у пошуку води часто виходять до водойм, і їх легше побачити. Намібія — одна з небагатьох країн, де тварини живуть вільно (а не тільки у нацпарках). За перші 2 дні побачили жирафу, страусів, ориксів, куду, спрингбоків, кабанів бородавочників і мангустів. Ми їхали, а вони паслися біля дороги.

Мінусом червня є короткий світловий день. Світанок був орієнтовно о 07:30, а захід сонця - о 18:15. Рух транспорту заборонено перед сходом і після заходу сонця через небезпеку збити диких тварин. Тому мали тільки світловий день, щоб досліджувати країну і долати великі відстані.

Рух транспорту заборонено перед сходом і після заходу сонця через небезпеку збити диких тварин

Намібія - розвинена країна. Частина її разом з ПАР входила до Капської колонії британців. А потім була колонією Німеччини. Намібія отримала незалежність від Південно-Африканської Республіки, лише у 1994 році. ПАР володіла цією територією після Першої світової війни (під британським прапором).

Офіційна мова країни — англійська. Нею навчають у школі. Хоча в цілому населення розмовляє 30 мовами. Майже ніде не мали проблем з англійською. Звісно, хімба, бушмени чи інші племена практично нею не розмовляють. Друга поширена мова — африкаанс. Це суміш нідерландської, англійської та місцевих мов. "Нідерландська?" - здивувалися ми спочатку, але дізналися, що голландці прийшли сюди з території ПАР, де вони започаткували порт ще у 17 ст. Тепер 7% населення країни — білошкірі.

Офіційна мова Наамібії — англійська. Друга поширена мова — африкаанс

Місцева валюта, намібійський долар, сильно прив'язана до південноафриканського ранда - валюти ПАР. У Намібії можна всюди вільно розраховуватися рандами 1:1. Оскільки Південно-Африканська Республіка зараз переживає не найкращі часи на міжнародній арені через випадки дискримінації білої частини населення, валюта Намібії дуже нестабільна. За два тижні нашої мандрівки вона знецінилася майже на одиницю: з 12,45 до 13,40 за 1 долар США.

У Намібії ми розраховувалися карткою всюди, де можливо. Але у невеликих містах навіть у супермаркетах чи на заправках не було терміналу. Щоб мати готівку, ми обмінювали долари у столиці Віндгуку. Міняють валюту не в банках, а в установах з переказу коштів (на зразок Money Transfer). Вони часто розташовані біля банків чи в торгових центрах. Також можна знімати гроші в банкоматах, якщо потрібно, проблем з цим немає.

Швидко стало очевидно, що найзаможніша верства населення Намібії - європейські нащадки (7% всіх мешканців). Більшість багатіїв тут фермери. Вони займаються скотарством - розводять овець, корів, страусів чи крокодилів.

Ще у перший день, коли ми їхали до пустелі Наміб, мене дивувало, чому вздовж дороги в пустелі стоїть паркан. І через кілька днів я дізналася, що 80% всієї землі в Намібії - приватні території, і більшість належить фермерам. 80% країни!

80% всієї землі в Намібії - приватні території

На фермах також розводять диких тварин: ориксів, куду, канна та імпал (різновиди антилоп). Приватні ферми - єдине місце, де офіційно можна полювати на дичину.

Ферми для полювання дуже популярні. Потрібно заплатити за впольованих тварин поголівно. Фермер сам регулює, кого у певний момент можна стріляти залежно від кількості того чи іншого виду та періодів розмноження. Те, що вполювали, йде на м'ясо, так зване game meat або на трофеї.

Game meat можна замовити в ресторані або купити в супермаркеті. Спочатку мені було не зрозуміло, звідки м'ясо антилопи у вільному продажі. Але, поспілкувавшись з місцевими, розумієш, що тварини на фермі - це приватна власність. У будь-якому випадку існують люди, яким конче кортить стріляти по тваринах. Ферми фактично забирають на себе увагу всіх, у кого сверблять руки. І тварини, які в Намібії живуть у дикій природі, не страждають. Або майже не страждають.

Приватні ферми - єдине місце, де офіційно можна полювати на дичину

На нашому маршруті ми зупинялися в кемпінгу сім'ї фермера. Ферма мала 7 тисяч га землі. Крім корів, овець та страусів, там утримували гепардів. Мені пояснили, що інші фермери цих хижаків вбивають, якщо вони проникають на приватну територію, щоб не з'їли скот.

Фермер пояснив, що передати впійманих гепардів у нацпарки, де вони були б захищені і більше не змогли напасти на худобу, неможливо. Немає відповідного закону.

Це слова одного чоловіка. Не знаю, наскільки він мав рацію, але напрошується питання. 80% фермерських територій Намібії свідчать, що дикі тварини, вочевидь, можуть зайти на приватну зону. Навіть можна зрозуміти, чому фермер дістає рушницю - важко уявити, як впіймати таку небезпечну кішку без ушкоджень їй, собі чи худобі. Але все ж є ті, хто їх ловить. Чому не забрати їх у нацпарк? Фермер, в якого ми гостювали, має 9 диких гепардів і 4 кошенят. На мою суб'єктивну думку, це - приклад псевдосвідомого громадянина: я не вбив, але виділив їм територію і зробив з цього атракціон - беру плату з гостей, які хочуть побачити гепардів зблизька. Ті, кому немає діла до ловлі хижаків, вбивають їх і продають заради страшного слова "трофіанте" (трофеї), яке ми кілька разів чули в Намібії.

На трасі ми зустрічали бігборди, які закликали не вбивати слонів і носорогів заради бивнів і рогів. "Ці тварини - стовпи нашої економіки," - було написано на плакаті. Думаю, малося на увазі, що заради них туристи приїжджають на сафарі.

Що мені імпонувало, поведінку мешканців Намібії не відрізниш від європейської. Це сильно відрізняється від сучасної Кенії, де пройти вулицею білому туристу важко без зайвої уваги з боку кенійців.

На півночі країни, в зоні Капріві, яку ми проїжджали дорогою до Замбії, в основному живуть племена. Більшість з них мешкають у традиційних маленьких будинках круглої форми з очерету. З десяток таких хатин утворюють селище, де часто виднілася загальна будівля (можливо, рада або ж магазин), іноді сцена чи майданчик, де мешканці збиралися разом. Люди на півночі живуть дуже просто, але досить охайно.

Кухня Намібії виявилася досить європеїзована, але з африканським колоритом. Тут дуже популярні стейки, їх можна замовити майже всюди, або купити у супермаркеті для приготування. Справжнім м'ясом вважають яловичину.

Африканська особливість полягає у тому, що можна скуштувати стейки з дичини. Це було цікаво і смачно. Мій фаворит - страус. М'ясо досить ніжне.

У ресторані у місті Свакопмунд ми замовили страву, що складалася з 5-ти видів м'яса: страус, орикс, куду, канна та яловичина. Вартість - 600 грн за 0,5 кг. Порції було вдосталь на двох. Це вартує того, щоб спробувати.

В Замбії мені довелося скуштувати крокодила, і він миттєво став у топ моїх вподобань. Дуже раджу - несамовито смачно! Коштує досить доступно - $10 за велику порцію м'яса з рисом і салатом.

В Зімбабве я їла курку в арахісовому соусі. Ще там популярний рис чи традиційна кукурудзяна каша у цьому соусі. Самі собою страви смачні, а з цим соусом — пальчики оближеш. Коштувало $10.

Страви в ресторанах коштували від $10-15. Бургери чи хот-доги можна знайти за $3-7

Не могли пройти повз гусениць! Смажені з цибулькою і перчиком, їх продають склянками, як соняшникове насіння. Вартість - 12 грн. Завжди думала, що не зможу їсти хробаків чи гусениць, бо вони огидні. Але, коли вже приготовані й не рухаються, негативних емоцій не виникло. З десяток точно з'їла. Смак не яскраво виражений. Краще їсти, поки гарячі.

Вегетаріанські страви я зустрічала в меню майже всюди.

Загалом страви в ресторанах коштували від $10-15. Бургери чи хот-доги можна знайти за $3-7.

Продукти в супермаркетах такі, як в Україні. Ми практично нічого не зустріли екзотичного. Овочі точнісінько, як у нас. Але ціни в там приблизно в 1,5-2 рази дорожчі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі