Якби Олега Винника не існувало, його треба було б вигадати

Щоб бути великою культурою, українська має мати і "Дах Дотерз", і "Дзідзьо"

Якби в українському шоу-бізнесі Олега Винника не існувало, то його давно б треба було вигадати. Бо він – дуже потрібна для розвитку нашої культури постать.

Пригадую, як навесні у цього співака був концерт в Ужгороді. Попри страшну зливу, в амфітеатр сунули тисячі людей. У соціальних мережах люди писали про довжелезні корки, що утворилися на вулицях нашого маленького й спокійного містечка. Ясна річ, цей концерт і черги на нього обросли жартами, але то були добродушні й радісні дотепи. І поки фейсбук-спільнота по-снобськи чваниться тим, що ніколи не чула пісень Олега Винника, він збирає повні зали й стадіони у малих і великих містах України. Справжня народна зірка, - пише Андрій Любка для видання "День".

Слово "вовчиці" вже стало мемом, увійшло до нашого словника, як колись "покращення" від Азарова

Вовчиці. Це слово вже стало мемом, увійшло до нашого поточного словника так само, як колись "покращення" від екс-прем'єра Миколи Азарова. Як філолог, я надаю багато ваги таким подіям. Коли мільйони починають змінювати смислові конотації якогось слова, то йдеться про справді потужний і впливовий чинник.

І хай навіть ідеться про гумор, бо "вовчицями" тепер кого лиш не називають, але я щиро тішуся, що ми маємо артистів, які здатні впливати на мову цілого народу. Хтось може назвати Олега Винника генератором мемів, стібатися чи знущатися з нього, але кожен такий дотеп тільки додає співаку впізнаваності й відомості.

Свого часу мій улюблений професор, винятково мудра, набожна й порядна людина, відповів на запитання когось зі студентів про творчість Подерев'яського так: "Якщо ми хочемо мати справді велику культуру, то в ній має бути місце і для Ліни Костенко, і для Подерев'янського. Бо якщо в нас не буде таких різних українських письменників, їхнє місце посядуть іноземні". Всі очікували від нього засудження й обурення, але професор дивився на речі глибше й панорамніше.

Для того, щоб бути великою культурою, українська має мати Сильвестрова, але й Винника, "Дах Дотерз", але й "Дзідзьо"

У цьому контексті перше, що спадає на думку, коли чую новий жарт про Винника – добре, що він у нас є! Що ми не мусимо обмусолювати якогось Лєпса чи Кіркорова, що в нас є власна зірка, плакати якої "вовчиці" вішають собі вдома. Так, хай це попсова зірка, хай "продвинутим" це неможливо слухати, але саме з масової культури й починається існування спільноти.

Для того, щоб бути великою культурою, українська має мати Сильвестрова, але й Винника, "Дах Дотерз", але й "Дзідзьо". Музикантів і артистів, письменників і акторів, зірок різного штибу на всі смаки. Тільки тоді культура буде повнокровною, а народ перестане озиратися на московських гастролерів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі