Корупція – причина чи симптом проблем в Україні?

Не вийде одночасно запустити ринки і відновити справедливість

Більшість бізнесу, економістів, та прогресивних публічних діячів підтримують вимоги Міжнародного валютного фонду до України. Але, насправді, серед них є дві групи, які підтримують різні вимоги і свідомо чи несвідомо конфліктують між собою. Цей конфлікт сповільнює реформи.

Одна умовна група вважає, що головна причина проблем в Україні - це корупція. Вона переконана, що найважливіше завдання - створення Антикорупційного суду і посадка корупціонерів. Ця група проти поправки до закону про Антикорупційний суд, яка надає можливість зіскочити корупціонерам, по яким зараз відкриті справи. Вважає вимоги вирівняти ціни на газ для населення і промисловості не дуже важливими.

Друга група переконана, що корупція - то симптом, наслідок, а не причина проблем. Так, з корупцією потрібно боротись, але головне - виправити системні спотворення на ринках. Тому вимога рівної та ринкової ціни на газ важливіша. Ця група готова закрити очі на поправку до закону про Антикорупційний суд, заради того, щоб ми всі рухались вперед.

Чому такі різні погляди?

Одна група бореться за справедливість, а друга - за створення ринків

Можу тільки здогадуватись. Але мені здається, що різниця в тому, що одна група бореться за справедливість (Антикорупційний суд), а друга - за створення ринків (забули все, що було. Головне, щоб в майбутньому знищити можливості для корупції). Яка з цих груп права, складно сказати. До якої групи належу я? До другої.

У будь якому випадку, батли між цими групами роз'єднують і сповільнюють прогресивні сили.

А що МВФ? Вони вважають що потрібно робити і те, і інше. Думаю, вони помиляються. Не вийде одночасно запустити ринки і відновити справедливість. Потрібно зробити вибір.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі