Порошенко – єдиний падаючий тренд соціологій

Тимошенко і решта використовують протиставлення: у нього погано, в нас буде краще

Рейтинг Порошенка протягом 4 років падає постійно. На сьогодні це єдиний падаючий тренд соціологій. У всіх потрошки росте, а в нього — ні.

Це багато в чому говорить про "штучність". Завдяки політтехнологам, він отримав 54% підтримки у першому турі. Зіграв на страхах. Однак потім Порошенко не зміг виправдати довіру українців, не зміг відповідати цим 54%. А конкуренти грають на критиці в його бік і заробляють цим рейтинги.

Завдяки політтехнологам, Порошенко отримав 54% підтримки у першому турі. Зіграв на страхах. Однак потім не зміг виправдати довіру українців

Зараз Порошенко не досягне 20-30% підтримки.

З іншого боку — 2-3 гарних політтехнології і можна повернутися у першу двійку. Створити таку собі "канівську четвірку", зняти чотирьох кандидатів.

Рейтинг падає, бо війна, корупція, соціальна несправедливість. Порошенко обіцяв багато. Завершити війну за 10 днів. Якби хоча би миротворців завів на Донбасі, це би вплинуло на прихильність виборця.

Те саме з ЄС. Безвіз, який обіцяв, є. Але 500 тисяч візитів — мало. 8 тисяч паспортів на руках. Людям дорого туди поїхати. Дві проблеми — низькі доходити і дорогий транспорт. Ryanair третій рік стукає в наші двері, а ми його спеціально не пускаємо. Через корупцію і олігархів.

Безвіз, який обіцяв, є. Але 500 тисяч візитів — мало

Історія з єврономерами. Якби Порошенко прийняв рішення і мільйон українців отримали дешеві автомобілі, це б зіграло на його користь. Вже було би плюс 5%. І таких "кейсів" можна ще накидати.

Єдине, що зараз може додати рейтингу президенту — це церква. Поки остаточного рішення немає, але як мінімум взявся за непогану справу.

Тимошенко і решта використовують протиставлення: у нього погано, в нас буде краще. Не причетні ні до чого — ні хорошого, ні поганого, просто пливуть за течією. Враховуючи негативне ставлення до влади, як такої.

Але паралельно з тим, що в решти росте рейтинг, ще швидше росте нерозуміння взагалі за кого голосувати — раз. Бажання нових облич - два. Розчарування у всіх політиках — три. Розчарування росте швидше за рейтинги.

Розчарування росте швидше за рейтинги

Виборець Гриценка — це той, хто ще вчора голосував за Порошенка. У ньому бачать головнокомандувача. Такий самий образ, як Петро Олексійович, тільки не олігарх. Це також колишній виборець Садового після сміттєвого скандалу. Українець з вищою освітою, середнього класу. Який шукає щось більш-менш пристойне, за кого не соромно голосувати. Принаймні, явної великої корупції за Гриценком не видно. Він поза владою достатньо довго, хоче все ще з нею асоціюється.

Але чи донесе Гриценко рейтинг до урни? Це велике питання. Немає фішки, за що виборець прийде в останній день за нього голосувати. Не факт, що той не перейде назад до "Самопомочі" чи Порошенка. До того ж не знаємо членів його команди. Добродомов, Фірсов, а хто решта?

Ще більше зниження підтримки штовхатиме Порошенка до парламентської республіки. У всіх політичних груп рейтинги приблизно однакові. Можуть законсервувати систему і прийняти такий варіант. Він усіх влаштує з гарантіями недоторканності капіталів. А Порошенко залишить президентське крісло тому ж Вакарчуку чи Гриценкові. Комусь, хто навіть не має свого місця у парламенті. Такий сценарій зараз розглядають у найвищих кабінетах.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі