Як захистити українські проекти від жлобів

Система правосуддя повинна карати всіх порушників без винятку

У Берліні запустили дуже крутий проект Emmy за моделлю shared transport (транспорт спільного користування). Він дозволяє за хвилину через додаток взяти електроскутер напрокат, заплативши за нього суму, набагато меншу, ніж вартість таксі.

Працює це таким чином: знаходите по карті в додатку найближчий від вас скутер, припаркований де завгодно на вулиці, відкриваєте його за допомогою того ж додатку (який прив'язаний до вашої банківської картки), дістаєте шолом з багажника, сідаєте та їдете куди-завгодно в межах міста. Коштує це все в порівнянні з таксі копійки: 19 євроцентів за хвилину в поїздці, 5 євроцентів за хвилину в паркінгу (щоб ніхто інший не забрав), 24 євро в день. При реєстрації отримуєте 50 хвилин безкоштовно. Прив'язки до якогось конкретного паркінгу немає, скутер можна залишати де завгодно.

Яскравий приклад проекту в sharing economy з використанням технології як гарантії сервісу.

Теж саме бачив з велосипедами і автомобілями. Правда у випадку з автомобілями все-таки потрібна парковка - кидати їх де-попало не можна. У випадку зі скутерами і велосипедами - парковка не потрібна. Бачу таке вперше. Крім Берліна, сервіс уже працює в 4 містах Німеччини.

У нас хитрозаді жлоби одразу ж знайдуть спосіб як витягнути GPS-блок та забрати скутер собі додому. Або зламати його, щоб не дістався нікому

Скажете - у нас такий проект не піде? Може бути і так. Хитрозаді жлоби одразу ж знайдуть спосіб як витягнути GPS-блок та забрати скутер собі додому. Або, якщо не забирається - зламати його, щоб не дістався нікому. Але якби у нас працювала система правосуддя, яка карає всіх порушників без винятку, причому робить це не через рік, а одразу - люди швидко б навчилися по-іншому ставитися до проектів, які в своїх моделях використовують громадські місця. Зламав скутер - отримав штраф на 3 тисячі євро. Вкрав велосипед - сів на 2 роки.

А поки це не так, нам про такі проекти доводиться лише мріяти, спостерігаючи за тим, як все, що знаходиться на вулиці й без нагляду - або присвоюється хитрозадими представниками соціуму, або знищується під копитами байдужих мас.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі