6 чи 7? У якому віці віддавати дитину до школи

Це тільки так здається, що різниця в один рік несуттєва

Ми постійно стикаємося з підозрілістю батьків щодо того, коли віддавати дитину до школи.

Це тільки так здається, що різниця в один рік несуттєва. Насправді, психологічна різниця між 6 і 7 роками приблизно така ж, як у дорослому житті між 30 і 40 роками.

Психологічна різниця між 6 і 7 роками приблизно така ж, як у дорослому житті між 30 і 40 роками

Справа в тому, що зазвичай в 6 років дитина ще хоче гратися іграшками, машинками і лялечками. У 7 років вона вже хоче "працювати". У неї вже виникає інший пізнавальний інтерес, трохи відповідальніший.

Якщо копнути ще глибше, виявиться, що у половині випадків вирішення цього питання в сім'ях пов'язане з особистими амбіціями самих батьків. Вони вважають, що їхня дитина вже дуже підготовлена до школи, така геніальна, що навіщо їй чекати ще рік. Інші думають про майбутню армію (для хлопчиків). Крім того, друзі або родичі віддають своїх дітей в 6 років - "ми теж".

Раннє розвиваюче навчання не сильно впливає на успіхи дитини в школі.

Ми проводили дослідження - порівнювали дітей, які ходили на гуртки і секції з 3-річного віку і вміють читати, рахувати й писати, - з дітьми, які прийшли у школу без цих умінь.

Так ось, діти з другої групи наздоганяли перших за 3-4 місяці. І далі ніякої різниці між ними не відчувалося.

Те, що держава поставила батьків перед таким вибором, має свої плюси і мінуси. З одного боку, проявлена демократичність, так як багато були незадоволені, що їх позбавляють цього вибору. З іншого боку, вся відповідальність лягла на плечі батьків, але не всі знають, що з нею робити.

Є країни, де діти йдуть до школи в день народження — в 7 років. І дата не має значення, чи це 20 жовтня, чи 5 березня

Як в інших країнах? В одних діти йдуть до школи в 5-6 років, в інших - з 7 і навіть з 8. Є країни, де діти йдуть до школи в день народження — в 7 років. Точніше, на наступний день після свого свята. І дата не має значення, це 20 жовтня чи 5 березня. Приходять до школи і включаються в загальне навчання, без жодних проблем.

Якби запитали мене, я б сказав, що краще рішення для наших умов - віддавати в повні 7 років. Більшість батьків і навчальна громадськість акцентують свою увагу тільки на підготовленості дітей по знаннях — тестують тільки за навчальними параметрами.

Чи багато ви зустрічали в житті людей, які хваляться, що вони закінчили школу на рік-два раніше інших? Чи багато це їм дає переваг у дорослому житті?

Просто деякі батьки не знають, які психологічні муки відчувають діти у підлітковому віці, коли, скажімо, більшості в класі по 15 років, а кільком хлопчикам по 14. І це з урахуванням того, що вони і так часто тимчасово відстають у розвитку від дівчаток.

Зазвичай всі ці психологічні муки ігнорують. А даремно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі