Як транш МВФ вплине на гривню?

Чи стане вона валютою заощадження та інвестування?

Кілька останніх тижнів на запитання "що буде з гривнею?" всі без розбору впевнено відповідали, що справа, мовляв, в Антикорупційному суді й прив'язаному до нього кредиті МВФ. Ну, ось - закон прo суд прийняли. МВФ грошей дасть. Банкрутства уникнемо. Що далі? Чи вірите ви, що разом з черговим траншем гривня стане валютою заощадження та інвестування?

Зрештою, чого ми добилися в минулий четвер? Що освятили 315 депутатів своїми голосами? - пише Іван Компан для NV.ua.

МВФ грошей дасть. Банкрутства уникнемо. Що далі? Чи вірите ви, що разом з черговим траншем гривня стане валютою заощадження та інвестування?

З точки зору державного устрою - механізм покарання корупціонерів, що відкриває шлях до нового світлого майбутнього. Залишилося тільки створити суд і змусити його чесно працювати. Вибачте за песимізм, але особисто я повірю в це ідилічне правосуддя тільки після того, як посадять першого справжнього корупціонера. Упевнений, що подібним невір'ям страждає більшість українців. До того ж, не схоже, що проголосувавши за суд, депутати твердо стали на шлях виправлення. Відставка міністра фінансів і торгівля щодо структури та повноважень Ради експертів, скоріше, говорить про те, що потенційні підсудні ще планують поборотися на етапі виконання закону і створення суду.

Головним мотивом, що підштовхнув депутатів до голосування, були, звичайно ж, кредит МВФ і тиск США. Гроші ми тепер, швидше за все, отримаємо. Що це нам дасть? У короткостроковій перспективі - порятунок! Можливість розрахуватися за боргами, більш-менш стабільну гривню та ілюзію економічної стабільності перед виборами. Чи несе транш МВФ якісь фундаментальні зміни? Думаю, що ні.

Структурні зміни можуть здійснити тільки принципово нові люди у владі. Більш того, їх повинно бути не один, не два, а хоча б десятки

Структурні зміни можуть здійснити тільки принципово нові люди у владі. Більш того, їх повинно бути не один, не два, а хоча б десятки. Об'єднаних однією ідеєю, згуртованих, працездатних і, хоча б, у міру порядних. Чи є шанс на такий розвиток подій в найближчі вибори? Давайте глянемо...

Минулого тижня читав гарну статтю одного відомого журналіста в минулому про необхідність для розрізненої і слабкої демократичної опозиції виступити на виборах єдиним фронтом. Абсолютно правильний висновок. Більш того, автор запропонував найчесніший з існуючих і, мабуть, найправильніший підхід до вибору кандидатів до списку. Через попередні вибори - primaries. Незвичайний для нас і старий, як світ, підхід для розвинених демократій.

Здавалося б, всі повинні погодитися - адже ідея-то хоч і простенька, але дуже правильна і своєчасна. А ось тут і проблема. За опитуванням того ж журналіста, проведеного серед лідерів восьми найбільших демократичних партій, тих, кого ми називаємо "новими демократами", тільки троє з восьми погодилися створювати список нової сили через сито попередніх виборів. Ось вам і "об'єднані демократи", ось вам і перспективи.

Якщо на виборах ми не побачимо нової сили, здатної почати зміни, то наступна криза - це лише питання часу

Залишимо аналіз причин такої поведінки демократичних "лідерів" політологам і зосередимося на фінансових перспективах. Перепочинок ми отримали, гривня буде повільно дрейфувати в бік бюджетних прогнозів, швидкої катастрофи не передбачається. Але! Якщо на виборах ми не побачимо нової сили, здатної почати зміни, то наступна криза - це лише питання часу.

Необхідність проводити фундаментальні реформи очевидна. Як очевидно і те, що серед існуючих політичних діячів проводити їх нікому. Та й народ нікому не вірить, а без довіри країну не зміниш. Тож, за відсутності нових облич, здатних не тільки на гасла, а й на вчинки, ми гарантовано залишимося економічно відсталою феодальною країною, яку по частинах розтягують олігархи.

Відстала і корумпована країна, яка відіграє роль буфера між цивілізацією і РФ - ось можлива доля України

Найімовірніше, нас не залишать МВФ і США, допомагаючи утриматися на плаву, виключно через наше геополітичне значення. Але не більше того. Якщо ми самі не хочемо, то за наше щастя і благоденство вони, вже точно, боротися не будуть. Контрольована корупція для їх геополітичних цілей, в принципі, теж вихід. Відстала і корумпована країна, яка відіграє роль буфера між цивілізацією і РФ - ось можлива доля України. Зрештою, кілька мільярдів на рік на корм злодіям - дешевше, ніж російська армія на кордоні з Польщею.

Тож, якщо найближчим часом не побачимо об'єднаних демократичних облич, радісно усміхнених з передвиборних плакатів, то доведеться повертатися до мантри, що набила за 22 роки оскому: "Є вільна гривня - купуй долари!".

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі