Нові члени НКРЕКП – поза законом

Як зробити відкритий конкурс – закритим?

Як зробити біле – чорним, а відкритий конкурс - закритим? Просто - треба, щоб це підтвердив гурт "однодумців".

29 травня президент Петро Порошенко призначив п'ять із семи нових членів Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Порошенко підкреслив, що робота регулятора має бути прозорою і зрозумілою для громадян. Для відбору нових членів НКРЕКП президентом, Верховною Радою і урядом була сформована комісія, яка через абсолютно прозорий алгоритм провела 50 кандидатів. Відібрала з них, знову ж за прозорою системою оцінки, десятьох.

Як в наших реаліях виглядає "абсолютно прозорий алгоритм та прозора система оцінки кандидатів"?

У статті 8 закону "Про НКРЕКП" зазначено: "Всі засідання конкурсної комісії повинні відбуватись у режимі відкритих слухань. Забезпечується відео- та аудіофіксація і трансляція у режимі реального часу на офіційних сайтах президента та Верховної Ради".

Всі засідання конкурсної комісії повинні відбуватись у режимі відкритих слухань. Забезпечується відео- та аудіофіксація і трансляція у режимі реального часу

Експерти, які брали участь в розробці цього закону добре пам'ятають, чого вартувало, щоб статтю 8 прийняли саме в такому вигляді. Усі були одностайні, що це реальне довгоочікуване реформування в енергетичній сфері, незалежність та законність призначень. Саме таку прозору систему застосовують при проведенні інших важливих конкурсів: на обрання суддів, голів обласних державних адміністрацій, Державного бюро розслідувань та ін.

За уявою конкурсної комісії з добору членів НКРЕКП "абсолютно прозорий алгоритм та прозора система оцінки кандидатів" виглядає наступним чином. Засіданнями конкурсної комісії вирішили вважати, де:

- затверджується регламент, порядок та умови роботи;

- відкриваються конверти з документами кандидатів і розглядається їх допуск до участі в конкурсі;

- розглядаються результати та оголошується перелік кандидатів, їхні бали за результатами співбесід.

Тобто, протокольні дії підлягають відео- та аудіотрансляції в режимі реального часу. А от самі співбесіди з кандидатами, те заради чого приймали закон "Про НКРЕКП" і заради чого цей конкурс зробили відкритим, комісія вирішила не вважати засіданнями і не транслювати наживо. Лише робити аудіозапис, якого недоступний у відкритому режимі, а надається виключно кандидатам на їхнє прохання.

Співбесіди з кандидатами комісія вирішила не вважати засіданнями і не транслювати наживо

Одна з громадських організацій звернулась до президента, парламенту та уряду з відкритим листом. Попросила уточнити, на який підставі конкурсна комісія затвердила, що співбесіда не є засіданням, тим самим спотворила норму статті 8 закону "Про НКРЕКП" та одночасно зробила відкритий конкурс – закритим?

Отримали надзвичайно цікаву відповідь від влади. Адміністрація президента написала, що конкурсна комісія затверджує регламент своєї роботи, а також порядок та умови проведення відкритого конкурсу. 21 грудня минулого року комісія розділом 3 регламенту затвердила, що аудіозаписи співбесід надаються кандидатам на посаду члена Регулятора за їх проханням. При цьому розгляд результатів співбесід проводяться на засіданні конкурсної комісії у відкритому режимі.

Ніяк не можу згадати, коли це в нашому законодавстві дозволили пряму норму закону переписувати, як тобі захочеться, підзаконним актом?

Коли це в нашому законодавстві дозволили пряму норму закону переписувати, як тобі захочеться, підзаконним актом?

Парламент написав, що є відповідальним за організаційно-технічне та інформаційно-методичне забезпечення, що вони суворо дотримуються норми статті 8 закону щодо заборони незаконного втручання державних органів в роботу комісії.

А якщо необхідне законне втручання державних органів, задля відновлення саме тієї законності?

Уряд перекинув поставлені громадською організацією питання на НКРЕКП, комісія - на парламент.

Чому у жодного з 50-ти кандидатів не вистачало мужності сказати на біле, що воно є білим?

Виникає ще одне питання, цього разу до всіх кандидатів, яких обрали в незаконний спосіб членами НКРЕКП і яких в незаконний спосіб не обрали. Чому ви, професіонали своєї справи, порядні люди, які не байдужі до майбутнього України, коли приходили на співбесіду і бачили це беззаконня мовчали? Чому не знімали свою кандидатуру на знак протесту проти порушення закону, якого саме ви повинні дотримуватись і захищати?

Чому у жодного з 50-ти кандидатів не вистачало мужності сказати на біле, що воно є білим і хоча б спробувати відновити законність?

Отак, коло "однодумців" замкнулося.

Марія Яковлєва , для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі