Не варто сподіватися на миротвочу місію

Довіри між Заходом і Росією немає - переговори на паузі

Нещодавно українці знову почули повідомлення ЗМІ про начебто запровадження миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу.

Між тим, навіть поверховий аналіз сьогоднішньої ситуації дає підстави для серйозних сумнівів у її можливій реалізації.

- Так, переговори між Вашингтоном і Москвою щодо миротворчої місії на Донбасі у форматі повноважних представників Волкер-Сурков явно поставлені "на паузу".

Переговори між Вашингтоном і Москвою щодо миротворчої місії на Донбасі у форматі Волкер-Сурков поставлені "на паузу"

- Актуальна позиція Росії суттєво відрізняється від бачення України та її партнерів і, як добре відомо, полягає у запровадженні місії ООН суто в якості "охорони спостерігачів ОБСЄ".

- Франція та Німеччина, що входять у відомий "Нормандський формат", наразі обмежується декларативними заявами.

- Фінансові аспекти можливої миротворчої місії ООН на Донбасі постійно випадають із загального дискурсу щодо ідеї, мети, ризиків і викликів, пов'язаних з нею.

При цьому, є підстави вважати, що кошторис можливої миротворчої місії ООН на Донбасі буде співмірним або навіть перевищуватиме три на сьогодні найбільш витратні операції Об'єднаних Націй: Конго - $1,41 млрд, Південний Судан - $1,07 млрд, Малі - $1,04 млрд. Окрім цього, бюджети миротворчих операції ООН, як правило, затверджують напередодні завершення фінансового року, тобто до 30 червня.

Кошторис можливої миротворчої місії ООН на Донбасі буде співмірним або навіть перевищуватиме три на сьогодні найбільш витратні операції Об'єднаних Націй

А головне – повністю відсутня атмосфера довіри між Заходом і Росією, що є головною передумовою будь-яких успішних переговорів, що мають на меті досягнення тривалої домовленості.

Отже, й сподіватися на прибуття миротворців ООН в Україну в ближчій перспективі не варто.

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі