Випускнику: яку професію в тебе не відберуть роботи

У майбутньому мати роботу стане привілеєм

25 травня в школах - останній дзвінок. Уже з середини літа мільйони випускників середніх шкіл будуть визначатися в який вищий навчальний заклад вступати. Незважаючи на те, що більшість потенційних студентів жодного дня не працюватимуть за обраною спеціальністю. Для них мій текст. Якщо ви батьки випускника школи, і мислите сучасно, а головне об'єктивно - дайте йому це прочитати. Повірте - гірше не буде.

Ти потрапив. Конкретно. Подякуй за це не татові з мамою, а четвертій промисловій революції, яка підкралася непомітно. Ця революція передбачає масштабне впровадження автоматизованих і роботизованих комплексів. Роботи перемагають. Зовсім скоро замінять людей у половині всіх професій. Тому рейтинги ВНЗ, популярні спеціальності, що були колись стабільним "крайнім випадком" - стали неактуальними ще вчора. Світ змінюється швидше, ніж ти читаєш цей текст.

Роботи перемагають. Зовсім скоро замінять людей у половині всіх професій

Активна інформатизація і роботизація перевернуть ринок праці вже через 10-15 років. Очевидні зміни стануть реальністю через 5 - саме тоді, коли ти закінчиш ВНЗ і почнеш думати про те, куди піти працювати.

Не слухай тих, хто переконуватиме, що паритися не потрібно, тому що Україні це не загрожує. Добре освічені фахівці, які постійно підвищують свій рівень, ставатимуть багатшими в будь-якій країні, у тому числі і в нас. Вони їздитимуть на крутих тачках, в той час як ти будеш їздити на татовій "Мазді". І навіть якщо у твого тата "Рендж Ровер", ти все одно будеш їздити на "Мазді". Тому що в кращому випадку, усе на що зможеш розраховувати, якщо не будеш затребуваний - це накопичення твого тата і державна допомога. Перше швидко закінчиться, а останнє, як тобі відомо, ніколи не буде високим. І навіть якщо у тебе в планах звідси звалити - тим більше зустрінешся і познайомишся з проблемою затребуваності там, куди поїдеш.

Усе на що зможеш розраховувати, якщо не будеш затребуваний - це накопичення твого тата і державна допомога

Світ навколо тебе буде схильний до глобального безробіття і зіткнеться з проблемою величезної кількості непотрібних людей. Мати роботу в майбутньому стане привілеєм. Право на працю - одним з ексклюзивних. Так що єдиний варіант - це право завоювати, вміючи робити те, що не зможуть робити роботи. Тоді матимеш шанс не зламати собі життя, особливо в той момент, коли тобі стукне 40. Про "Мазду" і "Рендж Ровер" я пожартував. Швидше за все через 10 років тебе, як і інших, буде возити автопілот.

Мати роботу в майбутньому стане привілеєм. Право на працю - одним з ексклюзивних

В Оксфордському університеті вважають, що в найближчі 20 років зникне майже половина сьогоднішніх професій. Водії, нотаріуси, турагенти, копірайтери, кошторисники, аналітики, муніципальні чиновники, ріелтори, логісти, касири, робітники-верстатники, будівельники, диспетчери, банківські службовці, бухгалтери, аудитори, податківці, телемаркетологи, працівники фаст-фуду та фондові трейдери, а головне - гаряче улюблені в народі енікейщики - всі будуть не при справах. При цьому, конкурувати за те, що залишиться, тобі доведеться не тільки з людьми, але і з роботами, яким будеш змушений відповідати мізками, швидкістю, обов'язковістю і відповідальністю. Лише дві навички тебе від них відрізнятимуть - це пристрасть і гнучкість.

Згідно зі звітом "Майбутнє професії" Всесвітнього економічного Форуму в Давосі, найзатребуванішими у тебе навичками будуть: вміння знаходити рішення в складних ситуаціях, критичне мислення, креативність, успішне управління людьми, вміння працювати в команді, емоційний інтелект, навички оцінки та прийняття рішення, орієнтованість на послуги, уміння вести переговори, когнітивна еластичність (ємність твоєї пам'яті та здатність керувати нею як флешкою).

Майбутнє за безпілотними авто, 3D-друком, доповненою реальністю, нейроінтерфейсами, робототехнікою, генною інженерією, джерелами відновлюваної енергії, системами управління кліматом і польотами в космос

Розвивай їх, не тупи. Що стосується напрямків, то майбутнє однозначно за безпілотними авто, 3D-друком, доповненою реальністю, нейроінтерфейсами, робототехнікою, генною інженерією, джерелами відновлюваної енергії, системами управління кліматом і польотами в космос.

Не можна на 100% спрогнозувати, якими будуть найбільш затребувані професії, але в своєму виборі також орієнтуйся на біофармакологію, проектувальників роботів, операторів безпілотників, кліматологів, фермерів-агропоніків, IT-медиків, IT-генетиків, молекулярних дієтологів, тайм-брокерів (організація і продаж часу фрілансерів), міських кібераналітиків (відстеження порядку збору big-data в містах), екологів і архітекторів живих систем (технології замкнутого циклу за участю генетично модифікованих організмів). І звичайно девелоперів, типу конструкторів коду - богів коротше.

Ну в загальному ти зрозумів. Дій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі