Українське козацтво перетворилося на мафіозну структуру

Що ховається за бутафорськими мундирами?

Уже всі посміялися над Юрієм Кармазіним, якого вибрали "гетьманом козацтва всієї України"? Дідусь в формі диктатора з бананової республіки з фейковою зіркою Героя України на грудях - це звичайно комічно. Але тільки до тих пір, поки ви не замислюєтеся над тим, що ж таке насправді сучасне українське козацтво?

А правда така, що козацтво в Україні давно вже перетворилося на мафіозну структуру, яка хоч і не надто впливова, але свій шматок корупційного пирога регулярно відкушує. Це питання ще чекає свого дослідника - як не дивно, ніхто в Україні досі не зробив серйозного розслідування діяльності козацьких організацій. Але навіть та уривкова інформація, яка сьогодні доступна у відкритих джерелах, дозволяє скласти уявлення про те, що ховається за бутафорськими мундирами і значками.

Козацтво в Україні давно вже перетворилося на мафіозну структуру, яка регулярно відкушує свій шматок корупційного пирога

Самі козацькі організації, як правило, неприбуткові. Але це тільки на перший погляд.

Наприклад, одна з найбільших козацьких організацій - "Українське реєстрове козацтво" є засновником ТОВ "Господарсько-комерційний центр українського реєстрового козацтва", яке є цілком звичайною комерційною компанією.

Це ТОВ не раз світилося в різних сумнівних операціях. Наприклад, в 2011 році "Київпастранс" заплатив козакам 34 млн грн (близько 8 млн доларів) за деталі для трамваїв. Погодьтеся, цей жарт буде крутішим за бутафорські ордени на грудях гетьмана Кармазіна.

А в 2015 році те ж саме ТОВ займається поставками антрациту з окупованих територій на територію, підконтрольну Україні (тоді це ще було можна).

І це тільки те, що вдалося знайти в пошуковій системі за кілька хвилин по одній козацькій організації. А їх сотні! Козаки в Україні не розгублюються при будь-якій владі. При Януковичу торгують запчастинами для трамваїв, при Порошенку - вугіллям з так званих ЛДНР. Не збентежила навіть кооперація з бойовиками.

При Януковичу козаки торгують запчастинами для трамваїв, при Порошенкові - вугіллям з так званих ЛДНР

Погодьтеся, тепер Кармазін в ролі генерала Аладіна виглядає вже не так смішно. Багато людей погоджуються зображати дурня і за менші гроші.

До речі, сам Кармазін досить відверто пише про цілі козацтва. Якщо відкинути весь бутафор і залишити суть, то воїнство Кармазіна хоче "виділення фінансування для діяльності козацьких організацій" і "входу у владу".

Так що сміх, сміхом, але за булаву і значки з магазину "Український сувенір" для пана гетьмана цілком можливо доведеться заплатити нам з вами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі