Як врятувати Олега Сенцова

Якщо з ним станеться найгірше - це буде на совісті кожного росіянина

П'ятий день триває безстрокове голодування Олега Сенцова. Оголошена мета голодування – звільнення всіх 64 українських політв'язнів, яких путінський режим тримає в заручниках - недосяжна. Тому результатів у цій акції режисера Сенцова всього чотири.

Мета голодування - звільнення всіх 64 українських політв'язнів, яких путінський режим тримає в заручниках – недосяжна

Перший - його вмовлять припинити голодування. Нині цим займаються, в тому числі представники Ради з прав людини при Федеральній службі виконання покарань Росії, а також український політв'язень Олександр Кольченко.

Другий - голодування призупинять примусово. Тобто за допомогою примусового годування. У разі застосування певних методів цю процедуру можуть визнати тортурами.

Третій варіант - загибель Олега Сенцова. Без коментарів.

Четвертий - його звільнення. Сам режисер свого звільнення не вимагає. Більш того, варіант, при якому його одного звільнять, а всі інші українські політв'язні залишаться сидіти, він назвав підлістю.

Проте, треба домагатися саме четвертого варіанту, що зберігає життя Сенцова, нехай і на умовах, які противні для його принципів, але дають йому свободу. Олег Сенцов дуже потрібен своїм двом неповнолітнім дітям. Він дуже потрібен Україні. Його життя і свобода дуже потрібні тим громадянам Росії, в душу яких заглядають совість і сором.

Олег Сенцов дуже потрібен своїм дітям, Україні й тим громадянам Росії, в душу яких заглядають совість і сором

Відповідь на питання, хто і як зараз може сприяти звільненню Олега Сенцова, в якійсь мірі дає порівняння його справи зі справою Савченко. Я в курсі щодо твердження Геракліта, що не можна двічі увійти в одну річку. І, тим не менш, можна хоча б зрозуміти, як тоді вдалося врятувати заручницю і чому доля Сенцова настільки разюче відрізняється від долі Савченко.

Суд засудив Надію Савченко до 22 років в березні 2016 року. Через 2 місяці і 3 дні вона вже була на свободі в Україні, помилувана указом президента РФ Володимира Путіна.

Олег Сенцов зі своїх 20 років уже відсидів майже три за полярним колом.

Причина таких різних доль двох українців, яких путінський режим взяв в заручники, в тому числі в різних рівнях тиску на режим. У різному рівні міжнародного резонансу. За Савченко постійно вступали представники ООН і Держдеп США, ПАРЄ та міжнародні правозахисники. Вона набула міжнародного імунітет, ставши членом Парламентської асамблеї Ради Європи від України. Суд над нею став видовищем і постійно потрапляв в топ новин завдяки її вчинкам і заявам.

Міжнародна підтримка Олега Сенцова була і залишається на низькому рівні

Міжнародна підтримка Олега Сенцова була і залишається на більш низькому рівні. Найяскравіше - це підтримка кінематографічного співтовариства, чого явно недостатньо. Сьогодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який бере участь в міністерському засіданні Ради Європи планує обговорити з колегами ситуацію з політв'язнями в російських в'язницях, в тому числі і щодо Сенцова. "Ми повинні разом зупинити свавілля Росії", - заявив Клімкін.

Не моя справа радити Україні та її владі, що і як зробити, щоб врятувати Олега Сенцова. Наша справа, справа громадян Росії - ввести проблему Сенцова до порядку денного російської влади, зробити її номером один, перетворити в постійний головний біль для Путіна і його виродків.

Справа громадян Росії - ввести проблему Сенцова до порядку денного російської влади, зробити її номером один, перетворити в постійний головний біль для Путіна і його виродків

Прекрасно усвідомлюю, наскільки це непросто зробити, живучи в окупованій країні, яка населена людьми, мозок яких окупований телевізором. І, тим не менш, це можливо. На будь-якій прес-конференції Путіна або Лаврова, Медведєва або Кудріна, будь-кого з цієї шайки, незалежно від профілю злочинної діяльності, повинен знайтися хоч один журналіст, який задасть питання про те, коли буде звільнений Олег Сенцов. Біля будівлі Мін'юсту РФ повинен стояти цілодобовий пікет із вимогами звільнити Сенцова. Російська опозиційна еміграція, вільнюський Форум вільної Росії, цілком в змозі - там є люди зі світовою популярністю - вплинути на владу США і країн Європи, щоб кожна зустріч Путіна з главами держав починалася з вимоги звільнити Сенцова.

Нам всім байдуже, якою клоунадою Путін обкладе це звільнення. У разі Савченко це була постановка з демонстрацією значущості Віктора Медведчука і клопотанням рідних загиблих співробітників російських ЗМІ. Придумають що-небудь і в цього разу. Нам важливо усвідомлювати, що якщо з Олегом Сенцовим станеться найгірше - це буде на совісті кожного громадянина Росії. Тих, у кого совість не атрофувалася.

Олег Сенцов має бути на свободі. Для цього він, в першу чергу, повинен залишитися живим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі