Відкриті списки як протиотрута від політичної безкарності

Скільки коштує місце в списку партії

Минулого тижня вийшло чергове журналістське розслідування про корупцію у верхівці української політичної еліти. У матеріалі "Слідство.інфо" депутат-втікач Олександр Онищенко розповідає, як він виступав посередником при купівлі голосів фракції "Батьківщина" для голосувань за потрібні Порошенку закони та політичні призначення. Як доказ мажоритарник з міста Кагарлика Київської області демонструє своє листування з найближчими соратниками президента – народними депутатами Ігорем Кононенком, Сергієм Березенком і фінансовим радником президента Макаром Пасенюком.

На п'ятому році після Революції Гідності нікого в Україні не дивує історія, що члени "стратегічної дев'ятки" купують для президента голоси за готівку і не гидують звертатися до політичних опонентів. Українська політична еліта вже настільки затуманена власною безкарністю, що не боїться викривальних матеріалів, які у країнах розвиненої демократії поставили б хрест на політичному майбутньому. І проблема – у способі потрапляння та утримування еліт у владі, в тому, що дає їм впевненість у перемозі на наступних виборах, – у виборчій системі, яка плодить корупцію.

Українська політична еліта вже настільки затуманена власною безкарністю, що не боїться викривальних матеріалів

Чинний гібридний виборчий закон Януковича дозволяє небожителям печерських пагорбів забувати таке важливе для демократії слово "репутація". Березенко і Кононенко не думають про репутацію, адже збираються переобратися в Раду по мажоритарних округах. Сергій Березенко зможе знову засипати 205-й округ конвертами з грошима і, здобувши лише 10% голосів усіх виборців, потрапити до парламенту і стати тіньовим кардиналом президентської фракції. Так само і з закритими списками в наших умовах. Вожді, називаючи партії власним іменем, можуть безсоромно продавати місця в списку по $5-10 млн, а потім ще й торгувати голосуваннями в Раді. Це зачароване коло, яке, наче черв'як яблуко, виїдає нашу державу зсередини.

Вожді, називаючи партії власним іменем, можуть безсоромно продавати місця в списку по $5-10 млн

Наші західні партнери – ПАРЄ, Єврокомісія, уряди "Великої Сімки" – очевидно, вже змучилися вливати донорську підтримку та макрофінансову допомогу в українське корупційне решето. Ці структури неодноразово посилали сигнал щодо важливості виборчої реформи та переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками. За таких правил зникне мажоритарка, де ефективно працює купівля голосів. Виборці матимуть вплив на порядок проходження в Раду кандидатів із списків партій, що різко скоротить можливість продавати місця. Українці вже показали свою підтримку цим змінам, коли 35% сказали "так" відкритим спискам в опитуванні Центру Разумкова. Маю надію, що українці підтримають акцію "Ні! Виборам за законом Януковича!" 15 травня в обласних центрах, а 17 травня – в Києві, й ми разом дотиснемо зміну виборчих правил, які так потрібні нашій державі.

Олег Рибачук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі