Росіяни змирилися з неминучістю великої війни

Капітан "Титаніка" збожеволів. Команда це розуміє, але нічого не робить

Є такий модний журналіст і письменник Лев Данілкін. Не подумайте, він не який-небудь пропагандон. На НТВ не працює. Косить під інтелектуала, вхожий в столичний бомонд, член різних "великих" і "малих" журі. У минулому році став лауреатом національної літературної премії "Велика книга" за біографічний роман про Леніна (аж ніяк не апологетичний).

Читаю його інтерв'ю журналу "Родина": "Велика війна неминуча, а там вже історична інерція зробить свою справу, нинішні "біловезькі" кордони - це тимчасове явище... є всі об'єктивні передумови до дуже великої війни. Дай Бог ще років 10-15 протриматися, щоб нас туди не втягнули".

Велика війна неминуча, а там вже історична інерція зробить свою справу, нинішні "біловезькі" кордони - це тимчасове явище

Данілкін готовий до нової великої війни. Він сприймає її як неминучість і це не викликає у нього сильних емоцій (інтерв'юер сказав письменникові: "Ви так спокійно говорите про війну, ніби мова про дворову бійку між пацанами"). Він продовжує спокійно жити, писати, одержувати премії, подорожувати, ходити в театри і ресторани, будучи впевненим, що максимум через 15 років загинуть мільйони людей, міста перетворяться на руїни, земля буде отруєна на століття вперед. Йому навіть не спадає на думку, що борг кожної нормальної людини, тим більше відомого письменника, зробити все можливе і неможливе, щоб постаратися цьому жаху запобігти.

Таке було немислимо навіть в СРСР. Той, хто сказав би, що світова війна неминуча (а значить боротися за мир марно) відразу "поклав би партквиток на стіл".

Таке було немислимо навіть в СРСР. Той, хто сказав би, що світова війна неминуча відразу "поклав би партквиток на стіл"

У сучасній Росії слова Данілкіна не викликають шоку або протесту, не сприймаються як дикість. Навпаки це ідеологічний мейнстрим, який нав'язує ТВ-пропаганда. Навіть інтелігенцію привчили до того, що велика війна неминуча. А раз неминуча, безглуздо намагатися їй запобігти.

Поширена думка, що російська влада спеціально говорить про можливість світової війни, щоб налякати, а потім шантажувати Захід. Але інтерв'ю Данілкіна призначене для своєї, а не західної публіки, яка журнал "Родина" чи "Российскую газету" не читає. Письменникові немає сенсу брехати і перебільшувати. Він просто так бачить ситуацію.

Данілкін, як і багато хто серед російської еліти, змирився з неминучістю війни. Якщо подію вважають неминучою - вона відбувається. Якщо еліта країни морально готова до великої війни - вона її неминуче розв'яже.

Якщо еліта країни морально готова до великої війни - вона її неминуче розв'яже

Капітан "Титаніка" збожеволів. Він веде свій корабель на айсберг. Команда це розуміє, але нічого не робить для того, щоб усунути божевільного від управління. Усі змирилися з тим, що катастрофа неминуча, звинувачують в ній, кого завгодно, тільки не себе і намагаються робити вигляд, що нічого страшного не відбувається. Хтось штопає шкарпетки, хтось миє палубу, хтось краде віскі з буфету...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі