Ілюзія вседозволеності. Хто підрізав Мустафу Найєма

Навіщо зважати на правила суспільства, якщо можна з ними не рахуватися

Ті, хто підрізав, а потім відправив до лікарні Мустафу Найєма – це наша еліта. У традиційному сенсі еліта – це аристократія. У політологічному сенсі еліта – це сукупність індивідуумів, що високо стоять в рейтингах влади або престижу, які завдяки своїм соціально значущим якостям (походження, багатство, якісь досягнення), займають найвищі позиції в різних сферах або секторах суспільного життя. У нашому випадку еліта – це ті, хто самі себе вирішили такими вважати.

У нашому випадку еліта – це ті, хто самі себе вирішили такими вважати

Головним атрибутом нашої еліти вважається автомобіль. Сідає ця еліта за кермо і за мить повністю розчиняється в марці свого автомобіля. А наявність негласних патернів поведінки на дорогах, з урахуванням назви автомобіля запускає причинно-наслідковий зв'язок, який формує відповідний стиль їзди. У цей момент як підтримка їй на допомогу приходить ілюзія вседозволеності. Все що можна купити – на продаж. Судді та суди – на продаж.

У такій реальності недотримання законів – це не питання порушення суспільних відносин і заходів державного примусу, що йдуть за цим, а питання розміру хабара, який завжди менше, ніж штраф і судові витрати. Тому, який сенс еліті дотримуватися законів, якщо завжди існує більш дешева і ефективна опція їх не дотримуватися, домовившись практично з будь-яким учасником ланцюжка – від мента до прокурора. Навіщо зважати на правила суспільства, якщо можна з ними не рахуватися.

Який сенс еліті дотримуватися законів, якщо завжди існує більш дешева і ефективна опція їх не дотримуватися

Але іноді в матриці відбувається збій. І замість звичайного терпила, якого ця еліта підрізає на "кубику", виявляється Мустафа Найєм. Саме в такі моменти в державі показово прокидається вся королівська кіннота, вся королівська рать, міністри і їх вертухаї біжать наввипередки з результатами розслідування, а самопризначена еліта спішно розбігається по темних кутках.

У нас же з вами, мої друзі, з'являється надія на справедливість. Яка, як би вона зараз глибоко не ховалася, рано чи пізно обов'язково переможе. І подібна реакція держави наставатиме не тільки щодо шановного депутата, а й звичайної людини. Причому кожної, без винятків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі