Забуті історії мирного атома СРСР

Від радіаційної ампули в стіні квартири померли 6 жителів

Сьогодні річниця Чорнобильської аварії. В цей день зазвичай прийнято згадувати події 1986 року. Але я сьогодні хочу згадати інший випадок з історії мирного атома в СРСР, який за кілька років до Чорнобиля стався в Донецькій області, в Краматорську.

Ця історія, звичайно, не так відома, як аварія на ЧАЕС. Часто її приймають за страшну байку, але вона абсолютно реальна. Сталося це в 80-і роки в типовій на вигляд радянській панельній багатоповерхівці, розташованої по вул. Марії Приймаченко.

У 1981 році в одній з квартир новозбудованого будинку №7 раптом стали хворіти і вмирати люди. По черзі захворіла на лейкемію вся сім'я. Спочатку померли діти 18 і 16 років, потім їх мати. Після цього спорожнілу квартиру передали іншій родині, і там почалося те ж саме - дитина нових мешканців через деякий час теж захворіла на лейкемію і померла. Хворіли і помирали мешканці сусідніх квартир. Молоді люди, смертність серед яких виглядала явно аномальною.

Смертність серед молодих людей виглядала явно аномальною

Само собою, після такого по околицях поповзли всякі страшні чутки про будинок-вбивцю, таємниче прокляття, зурочення та інші жахи. Батько померлого хлопчика знав історію попередніх мешканців, тому став домагатися розслідування. Провести його здогадалися тільки в 1989 році. Тобто, через 8 років після перших смертей. У "страшну квартиру" приїхали фахівці, і виявили в одній зі стін джерело радіації - маленьку радіоактивну капсулу з рівнеміра, яка загубилася в кар'єрі з видобутку щебеню і потім потрапила в бетон.

Радіоактивну ділянку стіни з капсулою вирізали, після чого радіаційний фон прийшов в норму. Мешканці вимагали, щоб їм дали квартири в іншому будинку, але відселяти нікого не стали. Це десь на Заході люди змогли б відсудити компенсації. А в прекрасному СРСР співробітники виконкому просто вибачилися і розвели руками.

Це десь на Заході люди змогли б відсудити компенсації. А в прекрасному СРСР просто розвели руками

Міські газети писали, що всього за період з 1981 по 1989 роки від радіації в будинку №7 померли шість жителів, четверо з яких були неповнолітніми. Ще 17 осіб отримали дози опромінення і були визнані постраждалими. Ті, хто ностальгує за Радянським Союзом сьогодні, люблять згадувати дешеву ковбасу і морозиво, але чомусь не люблять згадувати такі історії.

Той самий будинок №7 існує в Краматорську і до сих пір.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі