Новий порядок позбавлення громадянства - проти кримчан чи пройдисвітів?

Противно все це

Інтернетом ширяться чутки, що кримчан, які брали участь у незаконних виборах в Криму можуть позбавити українського громадянства. У всякому разі так стривожена близькоправозахисна громадськість коментує поданий президентом законопроект про внесення змін до закону "Про громадянство України".

Суть історії, якщо коротко, полягає в тому, що в Україні, Бог знає скільки років, діє закон про громадянство. У ньому є стаття 19 "Підстави для втрати громадянства України". Підставами, відповідно до статті, є "добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття". Далі йдуть пояснення, що вважається "добровільним набуттям". Це "усі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про таке набуття відповідно до порядку встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто".

Виходячи з цього, на сьогоднішній момент усі жителі окупованих територій, які прийшли і написали заяви на отримання окупаційного аусвайсу (посвідчення особи, - ред.), теоретично можуть бути позбавлені українського громадянства, якщо Росія надумає оприлюднити їхні заяви. Усі розмови політиків про те, що Україна не вважає жителів окупованих територій, які отримали громадянство окупантів такими, що втратили громадянство України - це тільки слова, політичні заяви. Відповідні норми в чинному законі не прописані.

Усі розмови політиків про те, що Україна не вважає жителів окупованих територій, які отримали громадянство окупантів такими, що втратили громадянство України - це тільки слова

Та ж стаття 19 пункт 1, містить виключення: "Добровільним набуттям іншого громадянства не вважається..." і далі перераховують: а) автоматичне отримання громадянства за місцем народження; б) отримання дитиною громадянства усиновлювачів; в) автоматичне отримання громадянства після укладення шлюбу з громадянином іншої держави; г) автоматичне отримання громадянства, за умови, що громадянин України не отримував іноземний паспорт.

Як бачимо про окупацію в законі не було жодного слова. Саме тому пропонують внести підпункт "ґ" про те, що добровільним отриманням іншого громадянства не вважається "в результаті здійснення протиправних та недобросовісних дій на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя окупаційною адміністрацією РФ". Тут і про мешканців окупованих територій Донецької і Луганської областей, які не будуть позбавлені громадянства України, якщо отримають окупаційні типу-паспорти.

Усе ніби красиво і зрозуміло. Так і треба. Давно пора. А далі починається пекло. ЗМІ розганяють істерику, яку не менш істерично підтримують коментарями правозахисники.

Пам'ятаємо, що ті чиновники, депутати, бізнесмени та й "пересічні громадяни" - що гріха таїти — скріни іноземних паспортів яких гуляють інтернетом, завжди відхрещуються, стверджуючи, що ніяких заяв вони не писали. А так як в України копій їх добровільних звернень на отриманням іноземного громадянства немає, їх просто неможливо позбавити українських паспортів. Це велика проблема, тому що іноземні громадяни у нас голосують, обираються, отримують доступ до державної таємниці, беруть участь в приватизації. І зробити з цим нічого не можна. В Україні є цілі регіони, де це явище носить масовий характер. Саме тому в другому абзаці пропонованих змін до статті 19 вносять уточнення: "Положення абзаців 3-7 цього пункту не застосовуються, якщо повнолітній громадянин України скористався виборчим або іншим правом, яке йому надає іноземне громадянство, або виконав обов'язки, які на нього покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися даними публічних реєстрів державних органів, органів місцевого самоврядування іноземних держав, інформацією, розміщеною на офіційних веб-сайтах...".

Це велика проблема, тому що іноземні громадяни у нас голосують, обираються, отримують доступ до державної таємниці, беруть участь в приватизації

Іншими словами, якщо український громадянин засвітився в іноземних реєстрах, то він позначився як іноземний громадянин. Це уточнення дозволяє викрити українського громадянина в отриманні іноземного громадянства, якщо він голосує, платить податки, служить в армії, їздить по світу з іноземним паспортом. Більше не потрібно мати підтвердження добровільного звернення на отриманням іноземного громадянства, адже іноземні держави, коли вносять дані в свої відкриті реєстри, стежать за достовірністю документів. Фактично, ці уточнення дозволяють застосовувати статтю 19 закону про громадянство, яка у нас ніколи не працювала, до всіх лазаренків і труханових наших днів.

Що ж стосується жителів окупованих територій, то згадані "абзаци 3-7" цілком можуть їх не стосуватися. Якщо вважати, що третій абзац пункту 1 починається зі слів "не вважається добровільним набуттям...", то норма про службу в армії і участь у виборах не поширюється на пункт "ґ", який говорить про Крим і ОРДЛО. Однак, якщо вважати початком третього абзацу рядок "одночасне набуття дитиною за народженням...", то сьомий абзац це якраз про жителів окупованих територій. Яке з трактувань правильне, повинні уточнити юристи. У нас, звичайно ж розгул демократії, але не до такої міри, щоб кожен відраховував абзаци в законах звідки йому зручно.

Як би там не було, поки не ясно чи торкнуться нові способи виявлення наявності іноземного громадянства тих категорій громадян, які згадані в підпункті "ґ". Усе це вимагає уточнення та роз'яснення. Але ніяк не істерики. Правозахисники ж вимагають не приймати весь законопроект. Тому що він нібито загрожує кримчанам, які служили в армії або ходити на вибори.

Замість того, щоб говорити про моменти, які потребують пояснень, в інформаційному полі розганяється чергова "зрада"

Замість того, щоб говорити про моменти, які потребують пояснень, в інформаційному полі розганяється чергова "зрада". І тут виникає запитання: з якого дива, ви намагаєтеся вкотре переконати людей, які знаходяться в окупації, що держава Україна від них відмовляється? Навіщо використовуєте болючі для країни і співгромадян моменти для того, щоб засвітитися в якості єдиних, хто дбає про їхні долі? Чому чотири роки вас не хвилювало, що в українському законодавстві немає чітко прописаної норми про те, що отримання окупаційних паспортів не позбавляє українців громадянства? Навіщо, вимагаючи не приймати законопроект, ви намагаєтеся зберегти для жителів окупованих територій статус невизначеності, паралельно виводячи з-під дії закону про громадянство топ-пройдисвітів з російськими або панамськими паспортами, прикривши їх жінками і дітьми? Противно все це.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі