Порошенко – не Маск, на самопожертву не здатен

Американський бізнес не створювався за рахунок розкрадання державного майна і бюджету

Мультимільярдер і винахідник Ілон Маск переїхав жити на роботу на час створення автомобіля Tesla Model 3. Розповідає, що останні кілька місяців йому довелося спати на підлозі на заводі. Свої ночі Маск описує так: "Складні, наповнені стресом і болем. У мене немає часу піти додому і прийняти душ. Я не вважаю, що коли люди важко працюють, керівник може піти у відпустку", пише Entrepreneur.

Завод на кілька місяців зриває графік випуску електромобілів, передоплачених покупцями.

Американський бізнес формувався в інших умовах, ніж у нас. Принаймні він не створювався за рахунок розкрадання державного майна і бюджету. А в нас відокремити бізнесмена від бандита дуже важко. Між ними ніяких прірв немає. Дуже легко переходять у статуси одне одного. Згадаймо 90-ті роки в Україні. Так званий великий "хапок". Хто тоді збагатився? Той, хто зміг вкрасти якнайбільше. Маючи зв'язки у партійних органах можна було великі заводи, які коштували мільйони доларів, купити за копійки. Уся наша велика приватизація була великою крадіжкою. Найбільш розумні з олігархів це відчувають. Недаремно ж у 2014 році Ігор Коломойський запропонував, щоб всі олігархи, а це значить і він сам, і Петро Порошенко, доплатили до реальної вартості того, що вони приватизували у 90-ті. І наш президент чому на цю пропозицію не пристав. Коломойський чудово розумів - таким чином легітимізує свою власність. І вже ніхто ніколи не зможе його звинуватити у крадіжці і конфіскувати його майно.

Порошенко не Маск. Як кажуть в народі: "Подивися на вид та не питай здоров'я". Ви ж бачите, хто наш президент. Там усе написано на обличчі. Це такий типаж наших лідерів, нашої пострадянської верхівки. На превеликий жаль, нічого іншого наше суспільство на верхніх поверхах влади не змогло створити. У нас не було своєї аристократії. Вона винищувалася протягом століть. І тому в нас плебейська нація - якихось уявлень про честь, гідність, репутацію нема. Хоча у період боротьби за Україну це формувалося.

У нас майже всі національні змагання закінчувалися поразкою і всі люди, які мусили б стати нашою аристократією, гинули

Як формується еліта практично у всіх країнах, у всіх народів? Під час війн, під час революцій, коли люди ризикують своїм життям за ідею. У нас майже всі національні змагання закінчувалися поразкою і всі люди, які мусили б стати нашою аристократією, гинули. Тепер на фронті у зоні так званої АТО формується ця верства людей. Особливо серед добровольців. Вони пішли захищати Україну без повістки, а за покликом серця. Випробування мають створити нову породу людей, які здатні ризикувати своїм життям в ім'я вищої мети.

Серед нашої еліти не бачу тих, хто здатен на таку ж самопожертву як Маск. Йде відбір протилежний здоровому глузду - до влади приходять на найкращі представники народу, а найгірші. Хоч кого візьми - і що в його кредитній історії? Оборудки, кидалово, крадіжки якісь, махінації, схеми. Нічого героїчного, легендарного за ними немає.

Дуже важливо, хто прийде на зміну цій владі, бо ситуація небезпечна. Олігархічні ЗМІ знову нав'язують народу всіляких клоунів, негідників, зрадників.

Але й народ наш не без гріха. Є люди, які постійно продаються - за 100 гривень, 200, мішок гречки. Їх немало.

Ігор Лосєв, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі