Подалі від патерналізму, ближче до інновацій

Правильний пріоритет економічної політики

Вкотре серед пріоритетів уряду почув про "створення робочих місць".

Як можна говорити про пріоритет економічної політики — "створення робочих місць", якщо ми маємо в Україні зворотню ситуацію: не відсутність робочих місць є причиною трудової міграції, а низький рівень оплати праці. Навіть питання захищеності працівника на другому плані.

Зі складнощами стикаються аграрії, виробничники, роздрібна торгівля. Через дефіцит як кваліфікованих, так і некваліфікованих кадрів зростає платня. Проте, зважаючи на рівень розвитку економіки і дорожнечу кредитних ресурсів, для збереження конкурентної ціни на внутрішньому і зовнішніх ринках, суттєве (до польського) зростання заробітної плати не відбудеться, особливо в галузях де частка праці в собівартості є значною.

Держава має опікуватися не створенням робочих місць, а створенням умов для розвитку бізнесу

Отже, держава має опікуватися не створенням робочих місць (бо це є наслідком), а створенням умов для розвитку бізнесу.

Тобто пріоритет - податкова реформа, валютна лібералізація, захист прав власника та інвестора.

А для громадян - перестати покладатися на державу. ОСББ, кооперативи, недержавні пенсійні фонди, ринок землі.

Одні монетарні/інфляційні методи не зрушать економіку в стрімке зростання.

Держава має "вийти з бізнесу" (з підтримки галузей, компаній; проїдання статків наступних поколінь і бюджетів від "хотєлок"), тобто усунутися від прямого втручання в економічну діяльність принаймні на 5 років.

Держава має усунутися від прямого втручання в економічну діяльність

Створення інфраструктури, приватизація, ефективна регуляція, дієвий Антимонопольний комітет, безпека і справедливість, відстоювання прав українських експортерів на зовнішніх ринках — майже вичерпний перелік завдань по стимулюванню економічного зростання з боку держави. Можливо ще посівні інвестиції у Фонд інновацій і Фонд національного розвитку, проте точно не управління і не розпорядження коштами цих фондів.

Нова економічна політика має бути зорієнтована на створення умов для інноваційного розвитку економіки, освіту і захист приватного власника і підприємця. Бо майбутнє України - це свідомі громадяни, які економічно вільні та відповідальні за здоров'я і освіту родини. Тільки так ми позбудемося патерналізму і "добробуту" як базових цінностей суспільства, і відкриємо шлях у майбутнє із новими цінностями — розвиток, інноваційність, довіра, відкритість, співтворення.

Оригінал — на Site.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі