Що робити з Донбасом?

Якщо зараз не вирішимо, як відновлювати регіон - матимемо проблеми

Колись, після війни, ми будемо вирішувати, що робити з Донбасом. Потрібен нам Донбас в Україні? Більшість українських та іноземних політиків вважають, що окуповані території мають повернутись до України.

Я не впевнений, що всі українці підтримують цю ідею.

Це означає, що у нас буде більше виборців не лояльних до України і, що потрібно буде відновлювати Донбас. За рахунок платників податків та міжнародної допомоги.

Якщо Донбас будемо відновлювати, потрібно вирішити, як це робити.

Чи ми розвиваємо середній та малий бізнес, чи навпаки – інвестуємо у великий? Це залежить від того, чи залишились в Донбасі та чи повернуться туди підприємці.

А також від тамтешньої культури відносин: чи люди тяжіють до сильного керівництва, чи навпаки – захочуть після війни сповідувати індивідуалізм.

Де саме ми відновлюємо економіку, бізнес та інфраструктуру? На територіях, що були окуповані, чи в містах та селах, які залишались весь час українськими?

Якщо більше грошей та підтримки піде на окуповані території, то підтримка України в інших місцях може зменшитись. Дійсно, чому українці мають відбудовувати місця, де був сепаратизм, а не місця, де люди захистили Україну?

Якщо більше грошей та підтримки піде на окуповані території, то підтримка України в інших місцях може зменшитись

Якщо ж окуповані території не відновлювати, там буде образа на Україну і формування можливості повторення російського сценарію у майбутньому.

У що краще інвестувати? У промисловість, освіту, чи підприємництво? Як це робити так, щоб місцева та центральна влада не розікрали гроші?

На всі ці питання потрібно дати відповіді сьогодні, до того, як почнеться відновлення Донбасу.

Міжнародні донори та уряди вже сьогодні думають про те, як реінтегрувати та відновлювати Донбас. І якщо ми не вирішимо як це робити, вони зроблять це за нас. Як завжди, без глибокого розуміння України та з помилками, які створять проблеми на десятиріччя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі