Собчак дає Путіну можливість погратися у "доброго царя"

Чому в списку політв'язнів немає кримських татар

Колишній кандидат в президенти Росії Ксенія Собчак передала президенту Володимиру Путіну список з 16 прізвищ тих, кого вона вважає політичними в'язнями. У цьому списку є прізвища українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка, але немає жодної згадки про кримськотатарських активістів, які стали після окупації півострова головною мішенню репресій агресора. І це багато про що говорить.

Такі списки, як список Собчак - з огляду на близькість колишнього кандидата до оточення Володимира Путіна і самого президента - ретельно, скоріш за все, узгоджуються, щоб дати можливість авторитарному правителю пограти в "доброго царя" перед черговою інавгурацією? - пише Віталій Портников для "Радіо Свобода".

І те, що в списку немає кримськотатарських прізвищ, можна розцінити як свідчення колективного небажання російської еліти і суспільства помічати суть колоніальної політики в Криму. Політики, в якій, на мою думку, Володимир Путін є гідним продовжувачем Катерини ІІ.

Друга, за влучним визначенням Тараса Шевченка, "доконала вдову-сиротину". Але не тільки Україну. Імператриця знищила і цивілізацію кримськотатарського народу, почалася варварська колонізація півострова. Результати цієї політики добре відомі. Як і небажання Російської держави і суспільства ці результати визнавати. Як і готовність влади Російської імперії діяти в інтересах колоністів, а Російської Федерації - в інтересах колабораціоністів. Чи змінилося щось в "російському світі" від Катерини до Володимира - риторичне питання.

Коли Собчак "забуває" про кримських татар, то мимоволі видає своє власне уявлення про статус півострова

І те, що в Росії навколо кримськотатарських активістів - справжнісінька змова мовчання, і те, що в питання звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова повинен був втручатися турецький президент Реджеп Ердоган - а Собчак у своєму списку замовчує про їх товаришів, і те, що переважна більшість росіян ніяк не може зрозуміти, що Крим, які б постанови про його долю хто б не ухвалював - не територія Росії, а її нещасна колонія, говорить про стан умів в Росії навіть більше, ніж сама анексія Криму, війна на Донбасі та інші протиправні дії Кремля.

Переважна більшість росіян ніяк не може зрозуміти, що Крим - не територія Росії, а її нещасна колонія

Коли Собчак "забуває" про кримських татар чи погоджується про них забути на вимогу доброзичливців з президентської адміністрації, то мимоволі видає своє власне уявлення про статус півострова. І це уявлення мало чим відрізняється від поглядів Путіна, Навального й інших російських політиків.

Copyright © 2018 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі