Консервація режиму

Росія повернулася в Радянський Союз остаточно і безповоротно

Історія з пролонгацією президентських повноважень Володимира Путіна завершена. Завершена з необхідною явкою і потрібним результатом. Власне, з огляду на характер режиму, інакше і бути не могло. Якщо десь і була конкуренція - так це в самому Кремлі, за те, хто буде займатися виділеним під "вибори" ресурсом. Але все інше - від лукавого, пише Віталій Портников для "ЛігаБізнесІнформ".

Ми, як це нерідко буває, коли стикаємося з російської політичною ситуацією, плутаємо причину і наслідок. Наприклад, поява підставних кандидатів - таких, як Собчак або Грудінін - не служила меті підвищення явки, а повинна була б пояснити високі цифри явки, заздалегідь узгоджені в Кремлі. Тому що будь-який комуністичний кандидат отримав би результат Грудініна, а пара відсотків, відданих за Собчак або Явлінського, явно не збільшують явку.

Присутність у виборчих бюлетенях відстороненого від виборів Навального явку теж не збільшило б - тому що не можна збільшити заздалегідь визначене число. Зате відсторонення Навального знову позначило правила гри і дозволило - абсолютно штучно, до речі - розділити уявну російську опозицію на системну і несистемну. Ці балуються в своїй пісочниці, ці - в своїй, між собою не перетинаються, царю не заважають. Такі реалії. І ці ж реалії вимагають від переможця лише одного - підтримки знаменитої російської стабільності, яка і є причиною його популярності в електорату.

наступник Путіна оголосить періодом нестабільності і турбулентності нинішній історичний період

Питання тільки в тому - що таке російська стабільність. Справа в тому, що в Росії "стабільність" - тобто незмінюваність режиму - існує майже завжди, за винятком коротких періодів воєн і криз, а нестабільністю той чи інший час оголошується як би заднім числом, наступним правителем. Так Брежнєв оголосив часом нестабільності епоху Хрущова, продуктом якої був він сам і інші члени політбюро, позбавившись від непередбачуваного Микити Сергійовича. А при Путіні епохою нестабільності були оголошені "лихі 90-ті", з яких вийшов і сам новий президент, і інші керівники Росії. Не виключено, що який-небудь наступник Путіна оголосить періодом нестабільності і турбулентності нинішній історичний період. Але поки що росіяни впевнені в тому, що це - стабільність і є. Причому стабільність ця пов'язана не з ситуацією, не з їх власним становищем, ні з діями влади, а з самим Путіним. Ось що він оголосить стабільністю - то стабільністю і буде.

Ця готовність росіян погодитися з будь-якими діями влади - готовність, втім, вимушена, бо російське суспільство відрубане від будь-якої реальної дискусії і конкуренції - на перший погляд, створює для нового старого президента широке поле для маневру. І якщо навіть погодитися з думкою, що Путін обмежений в цьому маневрі клановими інтересами і домовленостями, це не заважає будь-якому розвороту корабля - від реакції до реформ, від конфронтації з Заходом до знаходження компромісів, від війни до миру. Залишається тільки зрозуміти, в чому зацікавлені Путін і найближче оточення російського президента. І тут доводиться визнати: цього не знає сьогодні ніхто. Включаючи, мабуть, самого Путіна.

російському президентові було б вигідніше згортати агресивну політику, йти з Донбасу

Можна було б, звичайно, припустити, що з логічної точки зору російському президентові було б вигідніше згортати агресивну політику, йти з Донбасу, домовлятися про зняття санкцій, шукати можливість угоди з Заходом - тим більш вірогідною, поки в Білому домі недосвідчений Трамп, готовий з якимось там Кім Чен Ином зустрічатися заради "угоди", не те що з Путіним. Але це - наша логіка. У Путіна може бути зовсім інша - російський президент може вважати, що агресивна політика допомагає йому позбутися навіть від примари конкуренції і слабкості режиму на внутрішньополітичному рівні, а на зовнішньополітичному - перетворює Росію в якусь альтернативу Заходу навіть при всій непорівнянність економічного і військового потенціалів. А ось будь-які домовленості відразу ж пожвавлять опозицію - вже не декоративну, а реальну і перетворять Росію в молодшого партнера Сполучених Штатів і Китаю. Тим часом, нинішній Путін відбувся не як молодший партнер, а як борець з американською гегемонією. І для його режиму компроміс з супердержавою ніякої цінності не представляє.

Радянський Союз, як відомо, згинув. Згине і Російська Федерація в її сучасному вигляді

Тому ні про яке розвороті мови йти, швидше за все, не буде. Політику Путіна можна буде уявити собі як готовність поступово перетинати нові і нові червоні лінії всюди, де Росії не наважаться дати по руках, і як імпульсивне реагування на виклики з боку Заходу - так, як в Кремлі їх собі уявляють. Краща ілюстрація такого підходу - приєднання Криму. Це і готовність перетнути червону лінію, і реагування на "відбирання" України, яка при Януковичі вже сприймалася в якості російського протекторату. Такою буде і політика на українському напрямку - при збереженні установки на сприяння тотальної дестабілізації сусідньої держави з метою подальшого реваншу і поглинання. Ні про яке відхід зі сцени після цього президентства, ні про яке наступництві Путін теж не буде думати - хіба що після закінчення терміну передасть владу перевіреній людині, швидше за все - Дмитру Медведєву, щоб знову повернутися на престол через шість років (в залежності від стану здоров'я , звичайно).

Так що головний підсумок цих "виборів" - остаточна консервація архаїчного реакційного режиму. Тепер цей режим може впасти тільки разом з самими державними засадами, з порушенням справжньої, а не уявної стабільності - але аж ніяк не сам по собі. Росія повернулася в Радянський Союз остаточно і безповоротно. Радянський Союз, як відомо, згинув. Згине і Російська Федерація в її сучасному вигляді. Але ніхто не скаже вам, коли, як і за яких обставин, при Путіні або вже після нього, при Медведєві. Агонія авторитаризму - довгий, болісний і непередбачуваний процес. І нам просто потрібно навчитися жити поруч з цим небезпечним хворим.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі