Конкурс на членів НКРЕКП: ті самі граблі, тільки в профіль

Поява незалежного регулятора повинна була підтвердити реальні кроки з реформування енергетичної галузі

Поява незалежного регулятора повинна була нарешті показати: Революція Гідності відбулась недаремно. І підтвердити реальні кроки по реформуванню енергетичної галузі України.

В Україні був прийнятий закон найкращого європейського зразка "Про національного регулятора — Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)". В ньому прописали чітку, прозору процедуру відбору кандидатів до складу комісії. Всі засідання конкурсної комісії повинні були відбуватись у режимі відкритих слухань. Із відео- та аудіофіксацією, в режимі трансляції на сайтах Верховної Ради та Адміністрації президента.

Але конкурсна комісія чомусь вирішила, що може змінити норми закону. Тому винайшла ноу-хау. Засіданнями конкурсної комісії вирішили вважати такі, де затверджуються документи порядку та умови роботи, відкриваються конверти з документами кандидатів і розглядається їх допуск до участі в конкурсу. Це підлягає відео- та аудіо- трансляції в режимі реального часу. А от співбесіди з кандидатами не вважати засіданнями і не транслювати наживо. Лише робити аудіозапис, який не транслюється на сайтах і не є доступним.

Як пояснити високопосадовцям, що суспільство змінилось і замовчувати таке зухвале нехтування законом не буде?

Мотивація — шокуюча. Мовляв, у кандидатів є приватна інформація, яка не підлягає публічному розголошенню. Цікаво, яка ж це інформація? Статки та майно кандидата відображені в декларації, досвід - в автобіографії, стан здоров`я - у медичній довідці. Всі вони надали згоду на спецперевірку, розголошення персональних даних.

Може під приватною інформацією мається на увазі зв'язки з олігархами або відношення до політичних сил? Так суспільству ця інформація теж вкрай необхідна.

Таке рішення конкурсної комісії є незаконним, спотворює процедуру відкритого конкурсу. Загрожує скасуванням результатів конкурсу, що в свою чергу призведе до зупинки регулювання ринків енергетики та комунального господарства.

Громадськість уже направила відкритого листа до президента України, прем`єр-міністра та голови Верховної Ради, де описала загрозу щодо незаконних рішень Конкурсної комісії і шляхи її вирішення.

Як пояснити високопосадовцям, що українське суспільство змінилось і замовчувати таке зухвале нехтування законом не буде?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі