Другий тур для Кремля - це катастрофа

8 кандидатів у президенти - і жодного вибору

18 березня в РФ пройдуть вибори президента. Центральна виборча комісія зареєструвала, крім чинного президента, ще 7 претендентів. Шансів на другий тур немає в жодного.

Можна було б говорити в цьому зв'язку лише про Павла Грудініна — представника КПРФ — але і в нього шансів нуль. Цьому є кілька причин. По-перше, просто статистика. Голосування за президента проводиться всьоме за час існування Російської Федерації. Другий тур був лише один раз: у 1996-му році. Тоді в країні була надзвичайно складна соціально-економічна криза. Велася важка і вкрай непопулярна війна у Чечні. Чинний президент Борис Єльцин пив і був хворий — три. До того часу комуністи мали більшість у Держдумі. Зараз немає жодної з цих умов.

Голосування за президента проводиться всьоме за час існування Російської Федерації. Другий тур був лише один раз: у 1996-му році

Вся система побудована так, що не може допустити зміни глави держави за результатами виборів. Може бути революція, палацовий переворот, добровільний відхід - це будь ласка. Але не вибори. Так побудований бюрократичний апарат, економіка, засоби масової інформації.

До того ж Грудінін створює враження цілком адекватної людини. І, як на мене, ні суїцидальних нахилів, ні "комплексу Наполеона" не має. Тому сам не хоче другого туру. В нього амбіції другої свіжості, а вони виключають другий тур.

Другий тур для Кремля — катастрофа, крах влади. Ніколи вони не підуть на це.

Кандидати, які зареєструвалися на вибори — традиція. Друге місце завжди віддають представнику КПРФ на них. Зараз це Грудінін, зазвичай був Геннадій Зюганов.

Володимир Жириновський або його представник теж завжди бере участь у виборах. Часто отримує третє місце. Цього разу теж його матиме. З цієї точки зору все традиційно.

Путін менш за все турбується про вибори, оскільки знає, що жодних виборів немає. Просто буде проведений референдум із його перезатвердження

Представники ліберальної частини політикуму доволі часто беруть участь у виборах. Це теж традиція. На попередніх виборах це був, наприклад, Михайло Прохоров. Отримав третє місце. На цих — Ксенія Собчак, матиме четверте.

Григорій Явлінський - теж традиційно бере участь. Абсолютно незрозуміло навіщо. Вірогідно, це йому дає якесь збочене задоволення: бути хлопчиком для биття.

Борис Тітов — взагалі незрозуміло, хто це. Якийсь представник президента зі зв'язків із бізнесом. Навіщо він поліз — одному йому зрозуміло.

Є ще якась незрозуміла людина, прізвища навіть не пам'ятаю. Це просто випадкові люди, яких багато хто називає міськими божевільними.

Кремль зараз нічим не переймається. Путін менш за все турбується про вибори, оскільки знає, що жодних виборів немає. Просто буде проведений референдум із його перезатвердження. Якщо ви створите партію снігу взимку, то буде ця партія проводити мітинги чи ні, але взимку сніг рано чи пізно випаде. Так само і в цьому випадку: виборів немає, а 18 березня Путіна перезатвердять.

Леонід Радзіховський, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі