Чому бюджетників не випускатимуть з окупованих територій

Найкраща пропаганда - це саме життя

Рішення маріонеткового "правителя" частини окупованого Донбасу Олександра Захарченка не випускати з території так званої ДНР бюджетників - мабуть, найкращий за останні роки показник того, як невпевнено почувається окупант на українській землі. Жителів Донбасу намагаються захистити від будь-якого контакту з реальністю. В Україні часто говорять про необхідність "пропаганди у відповідь". Але насправді найкраща пропаганда - це саме життя.

Пропаганда може спотворити реальність тільки тоді, коли ти живеш в повному відриві від цієї реальності, - пише Віталій Портников для "Крим. Реалії".

Можна сказати, що якщо Російська держава в чому і досягла успіху - так це саме у відриві. Більшість росіян, звичайно ж, не відвідують Україну і змушені в своїх спробах зрозуміти, що відбувається в сусідній країні, покладатися на телевізор. Ну або на соціальні мережі. У роботі з соцмережами російська влада теж досягла успіху. Негативний образ України створює "широка коаліція": російські "фахівці" з "русского мира", українські поборники "братерства і єдності", від московських утікачів до місцевих діячів "Опозиційного блоку", і, нарешті, записні "зрадофіли", котрі щодня розповідають аудиторії (як правило, хорошою російською), в якій жахливій країні вони живуть, як все знищує корупція, як зраджені ідеали Майдану, і взагалі все пропало. Так що якщо ви раптом натрапите в соціальних мережах на пост про те, як неприємно були вражені гості з Сімферополя або Луганська українськими реаліями і "засиллям бариг", не дивуйтеся. Скоріш за все, це працює Москва.

Саме тому у звичайного росіянина - неважливо, імперіаліста чи ліберала - складається в уяві образ злиденної корумпованої країни, котра неухильно наближається до краху. Інша справа Росія, яка успішно подолала санкції, піднімає економіку після падіння нафтових цін і бореться з корупціонерами будь-якого рівня. Адже Путін - не якийсь там Порошенко, у нього в тюрмі сидять і міністри, і губернатори. І якби цьому головному антикорупціонеру пострадянського простору не заважали Навальний і Держдепартамент, взагалі була б благодать.

Той, хто потрапив під владу бойовиків і їх російських господарів, не повинен відволікатися на правду. Його завдання - сидіти вдома

Але вся ця мила картина миттєво розсипається в пух і прах, коли людина перетинає російсько-український кордон - або лінію розмежування - і бачить, що в країні все далеко не так, як розповідає саме правдиве в світі російське телебачення і найчесніші в світі українські псевдопатріоти. Саме тому тих, хто довіряє брехні, від правди необхідно захистити. Адже виявляється, що навіть звичайні фотографії зі звичайного українського супермаркету, звичайні розповіді про усміхнених людей на вулицях здатні підірвати соцмережі і мізки.

У головній групі ризику - звичайно ж, не росіяни, яким просто нікуди подітися з "Титаніка" власної державності, а жителі окупованих територій. Адже коли вони починають хоч кудись по-сусідству їздити - реальність перемагає телевізор. Поїздки в Росію - це не поїздки в Москву, а відвідування прикордонних районів, де справжня ситуація в країні куди очевидніше, ніж в столиці. А поїздки в Україну - удар по тій брехні, якою жителів Донбасу годують пропагандисти. І тому обмеження виїзду хоча б тих, кого можна зупинити - логічне продовження окупаційного режиму. Той, хто потрапив під владу бойовиків і їх російських господарів, не повинен відволікатися на правду. Його завдання - сидіти вдома.

І дивитися телевізор.

Copyright © 2017 RFE/ RL, Inc. Передруковується з Дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі