Скільки коштують миротворці?

Бюджет миротворчої місії на Донбасі буде наповнюватися, у тому числі, з добровільних внесків

Із загального дискурсу щодо ідеї, мети, ризиків і викликів, пов'язаних із перемовинами щодо можливого розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, постійно випадають (можливо як другорядні або передчасні), питання її фінансового забезпечення. Між тим, вони ймовірно будуть серед основних, які визначатимуть як її долю, так і можливі параметри.

Слід зазначити, що вартість міжнародних операцій із підтримання миру під егідою ООН постійно зростає і вимагає збільшення фінансових витрат.

Вартість міжнародних операцій із підтримання миру під егідою ООН постійно зростає. В 1963 році вони коштували $400 млн, а в 1994-ому – вже $4,3 млрд

Так, якщо в 1963 році такі операції коштували 400 мільйонів дол., то в 1992 – 1,5 мільярда, а в 1994 – вже 4,3 мільярда дол. Зокрема, лише утримання сил ООН з підтримання миру на Кіпрі за 20 років - з 1964 по 1984 роки - обійшлося у 14,2 мільярдів дол.

Можна також згадати, що річний бюджет міжнародних сил країн-членів Африканського Союзу у Сомалі (AMISOM), що також частково фінансується з бюджету ООН, разом з різного роду супутніми програмами допомоги з 2009 по 2016 роки зріс із 350 до 900 мільйонів дол. До того ж, з часом з'явилися потреби фінансування виплат родинам загиблим і постраждалих військових та штаб-квартир/представництв місії в Кенії та Ефіопії.

Сьогодні найбільш витратними миротворчими місіями з усіх діючих 16, є операції ООН в Конго (1,51 мільярда дол.), Малі (895 мільйонів дол.) та Лівані (549 мільйонів дол.). А вже узгоджений бюджет ООН на миротворчу діяльність на поточний фінансовий рік (з 1 липня 2017 року по 30 чевня 2018 року) становить 6,8 мільярда дол.

За даними ООН, у 2017 році десятьма основними контрибуторами миротворчої діяльності є:

США – (28,5%)

Китай – (10,25%)

Японія – (9,7%)

Німеччина – (6,4%)

Франція – (6,3%)

Велика Британія – (5,8%)

Росія – (4%)

Італія – (3,75%)

Канада – (3%)

Іспанія – (2,4%)

Військові-миротворці отримують заробітну плату від власного уряду відповідно до діючого законодавства. ООН, у свою чергу, компенсує 1322 дол. на одного солдата, на місяць. Планується збільшення такого рівня до 1410 дол. Країна, що направляє місію, також отримує компенсацію за обладнання, послуги, зв'язок, медичне обслуговування тощо. Поліцейські та цивільний персонал місії оплачуються окремо.

Є підстави вважати, що кошторис можливої миротворчої місії ООН на Сході України буде співмірним або навіть перевищуватиме усі вищезгадані операції. Отже, навіть перед її попереднім плануванням, неодмінно постануть складні питання фінансового характеру, які звичайно матимуть й велику політичну складову.

Можна прогнозувати, що бюджет такої місії, у разі вирішення питання по суті (що зовсім не гарантовано), буде наповнюватися із різних джерел, у тому числі добровільних внесків. Тому, офіційному Києву слід не лише бути постійно в курсі усіх переговорів з проблематики миротворчості в українському контексті, а й завчасно вивчати усі пропозиції та відкидати ті з них, які вона вважатиме неприйнятними.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі