Культура Калашникова

АК - улюблена зброя терористів і бандитів

У центрі Москви 19 вересня 2017 встановили пам'ятник Михайлу Калашникову. Вірніше, його головному винаходу. Не збираюся коментувати естетичні властивості творіння скульптора Салавата Щербакова. Після Зураба Церетелі і почергового згвалтування, спочатку Лужковим, потім Собяніним, Москві в плані естетики вже втрачати нічого. Немає сенсу обговорювати й авторство. Неважливо, в чиїй голові народилася конструкція самого популярного знаряддя вбивства.

Більшість математичних відкриттів, що носять імена великих древніх греків, задовго до них зробили єгиптяни, шумери і вавілоняни. А ми їх знаємо під іменами Фалеса, Евкліда і Піфагора. Головне знаряддя вбивства весь світ знає під ім'ям автомата Калашникова. Пам'ятник - це символ. І головне питання - символ чого встановлено в центрі Москви.

Міністр культури Володимир Мединський в своєму виступі на урочистому відкритті пам'ятника заявив, що "автомат Калашникова - справжній культурний бренд Росії". Автор цього виробу, скульптор Салават Щербаков порівняв АК зі скрипкою Страдіварі і пояснив, що автомат Калашникова, подібно спису Михайла Архангела, бореться проти світового зла. Власне, цю ідею Щербаков і втілив у своєму пам'ятнику. У композицію меморіалу включений якийсь громадянин із крилами, який намагається вколоти списом великого плазуна.

Мединський правий. Автомат Калашникова - це культурний бренд Росії. Причому, головний. Росія поширює "культуру Калашникова" по всьому світу. Ростех радісно відрапортував, що тільки на цей рік підписано контрактів на продаж 100 тисяч цих виробів в гарячі точки планети.

Автомат Калашникова ніколи не використовували для захисту Вітчизни. Він був створений після Другої світової і завжди служив злу

Автомат Калашникова ніколи не був використаний для захисту Вітчизни. Він був створений після Другої світової і завжди служив злу. Перше його масове застосування на світовій арені відбулося 1.10.1956 у ході придушення повстання в Угорщині. З його допомогою вбивали борців за свободу. Потім в Афганістані він був знаряддям вбивства людей, які абсолютно не збиралися нападати на Росію, яка тоді називалася СРСР.

Автомат Калашникова - улюблена зброя терористів і бандитів. Він прикрашає прапор терористичного угрупування Хесболла, герби Зімбабве, Мозамбіку і Буркіна-Фасо, а також герб Корпусу Вартових ісламської революції. Бойовики латиноамериканських наркокартелів любовно називають його "Ріг козла", маючи на увазі вигнуту форму магазину.

Автомат Калашникова на прапорі терористів Хесболли

Історію воєн неможливо викинути з історії людства. І в цілому ряді країн є своя культура зброї, винайденої в цих країнах. Але ні в одній країні світу, яка претендує на приналежність до цивілізації, сьогодні на державному рівні не ставлять пам'ятники знаряддям убивства. Револьвер Colt є безсумнівним культурним символом США. Крилата фраза "Авраам Лінкольн дав людям свободу, а полковник Кольт зрівняв їх шанси" входить у базовий набір культурних штампів американської суспільної свідомості. І тим не менше, важко уявити собі, що сьогодні в Вашингтоні на гроші штату за участю уряду відбудеться відкриття пам'ятника Семуелю Кольту.

Єдина в світі велика країна, яка відкрито проголосила у себе культ вбивства - це путінська Росія

У Фінляндії є маленьке містечко Каухава з населенням 16 тисяч чоловік. Головний місцевий промисел - виготовлення пуукко - фінських ножів. Там існує своєрідний "культ фінки". Проводять фестивалі, присвячені цій холодній зброї, настільки популярній у кримінальному світі. До 2008 року фінка була на гербі цього міста. Потім її з герба прибрали. Соромно стало. Важко уявити собі, наприклад, пам'ятник "поясу шахіда".

У світі є зло. Багато. Але відкритих культів зла мало. Їх можна перерахувати на пальцях однієї руки, в крайньому разі, двох. Ось, є ІДІЛ. Хесболла. У Мексиці є культ Санта Муерте, культ смерті. Єдина в світі велика країна, яка відкрито проголосила у себе культ вбивства - це путінська Росія.

І, до речі, сам Михайло Тимофійович Калашников в кінці життя далеко не так захоплено ставився до винаходу, яке носить його ім'я. В інтерв'ю газеті "Більд" він писав, що краще б він винайшов газонокосарку.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі