Чому санкції не впливають на зовнішню політику Росії

Москва платитиме все вищу ціну за свою політику щодо України

Я би не розглядав питання - чи можлива ізоляція Росії - у чорно-білому ключі.

Той ступінь ізоляції, який сьогодні може застосувати Захід і зокрема США, суттєво знижує конкурентоздатність Росії у світі. Обмежує ті можливості зростання, отримання прибутку, не кажучи вже про питання репутації, які, можливо, і не так важливі для Росії, які дійсно сьогодні призвели до суттєвого уповільнення економічної динаміки в Росії і фактично до стагнації економіки вже протягом кількох років, пише Олександр Сушко для "Обозревателя".

Очевидно, що при поглибленні конфронтації, при небажанні Росії виконувати принципи міжнародного права і взяті на себе зобов'язання, не виключено посилення санкцій і, відповідно, збільшення тієї ціни, яку Росія платить за свою міжнародну поведінку. Очевидно, що це не призведе до якогось швидкого колапсу чи повної ізоляції Росії. Однак збитки будуть зростати.

Росія пристосувалася до режиму санкцій

Те, про що каже Пушков (член Ради Федерації Росії Олексій Пушков вважає, що США не зможуть викинути Росію з системи дипломатичних і економічних відносин, і її ізоляції не буде. - ред.) – це офіційна зовнішньополітична лінія російського керівництва. Вона полягає в тому, що вони на жодні поступки не підуть. Але очікують, що Захід і так відмовиться від тих санкцій, які були запроваджені, без жодних серйозних поступок з боку Росії. Тому що на Заході втомляться від санкцій, тому що вони змушені будуть піти на поступки різноманітним лобістським групам всередині своїх країн.

Навіть якщо Росія і не отримає такого варіанту розвитку подій - вона вже пристосувалась до режиму санкцій. Вона фактично пожертвувала економічним зростанням, оскільки на думку російського керівництва ті переваги, які вона отримає від своєї зовнішньополітичної лінії, у підсумку є важливішими, ніж вигоди, які можна отримати від повноцінного партнерства з країнами Заходу.

Тому, власне, він і каже про неможливість повної ізоляції. Звісно, повна ізоляція неможлива, але подальше збільшення ціни за російську політику в Україні цілком можливе, якщо та політика не буде мінятись.

Зовнішня політика Росії полягає в тому, що на ніякі поступки вони не підуть

Ця політика спирається на достатньо широку згоду, її поділяє не тільки Путін, але і більшість правлячої еліти. Тому без серйозної зміни правлячого режиму в Росії я не очікую того, що ця лінія зміниться.

Очевидно, що рано чи пізно маятник хитнеться в інший бік, але коли це буде, і як це буде – невідомо. Це не питання ближчих років.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі