Навіщо годувати військових, якщо в Україні і так "немає" війни

Командир 24-ої бригади, полковник Анатолій Шевченко через суд змушений доводити, що його солдати та підлеглі мають право їсти три рази на день

Ми настільки загрались в театр під назвою "АТО", що самі себе переграли. Війна в нас не війна, а - "АТО", "особливий період". На сході України в нас не регулярні російські війська, а - "терористи", "бойовики", "найманці"…Це ніяк не впливає на патріотизм і самовіддачу військових, які пішли і йдуть на смерть, захищаючи нас. Але невідповідність нормативно-правової бази реаліям військового часу (бо так і є - в нас війна) має велике значення для тилових щурів, які зараз розгорнули справжній рекет проти командирів військових частин.

З останнього: командир 24-ої бригади, полковник Анатолій Шевченко через суд змушений доводити, що його солдати та підлеглі мають право їсти три рази на день. Доводити, що військові, які захищають Україну від військової агресії Росії, мають право на безкоштовне триразове харчування за рахунок держави.

Головними "героями" цієї безглуздої ситуації є керівництво Західного територіального управління аудиту Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони України. Хлопці з управління аудиту провели перевірку військової частини "В4680" (м. Яворів, постійне місце дислокації 24-ї окремої механізованої "залізної" бригади) і вирішили, що командування "залізної" бригади не мало право годувати військових тричі на день, а лише один раз. При цьому аудитори посилаються на Постанову про харчування КМУ №426, яка регулює порядок харчування військових службовців у мирний період (!) і передбачає харчування контрактників один раз на день.

При цьому аудитори не слухають аргументів, що порядок харчування військових у особливий період і мирний час суттєво відрізняється. Слід зазначити, що всі військові частини з 2014 року приведені у повну бойову готовність.

Командира зобов'язали "відшкодувати завдані збитки державі" в розмірі 4,8 млн грн

Відтак, на думку аудиторів: "у період з 01.01.2016 року по 31.10.2016 року на продовольче забезпечення безпідставно зараховано особовий склад частини, який не мав права на харчування за рахунок держави…". Командира 24-ї бригади зобов'язали "відшкодувати завдані збитки державі" в розмірі 4,8 млн грн.

Тут варто зазначити, що не йдеться про претензії аудиторів до якості чи можливе завищення вартості наданих послуг з харчування. Кошти за надання послуг з організації харчування Міноборони напряму перераховує фірмі-виконавиці, а командування 24-ї бригади надає списки військових на харчування.

Тому претензії аудиторів, власне, щодо "незаконного" триразового харчування військових 24-ї "залізної" бригади. Аудитори нарахували 4,8 млн грн "збитків державі".

Виходить, що військові, які захищають державу - "не мали права на харчування за рахунок держави…". І це у військовий час!

Абсурд ще й полягає в тому, що командування "залізної бригади" не може оскаржити висновки аудиторів в суді, бо це лише суб'єктивна оцінка перевіряючих і їхні висновки носять рекомендаційний характер (оскаржуються в суді тільки ті документи, які носять обов'язковий характер). Але в той же час рекомендації з аудиторського звіту для військових є обов'язковими (!) до виконання.

У країні фактично війна, але нормативно-правова база не приведена у відповідність навіть до "особливого періоду"

Виходить маємо суцільний абсурд і треш: в країні фактично війна, але нормативно-правова база не приведена у відповідність навіть до "особливого періоду". Відповідно є всі підстави притягнути до відповідальності будь-якого командира за те, що годують своїх підлеглих. Абсурдність і непорядність дій аудиторів розуміють і у військовій прокуратурі, і юристи, і судді.

26 липня легендарна 24-та "залізна" бригада, яка в 2014 році однією з перших виступила проти російської армії і зупинила наступ ворога, вперше за три роки війни в повному складі прибула на постійне місце дислокації в Яворів. 3000 бійців, які є вихідцями з різних регіонів України, прибули у військову частину для відновлення боєздатності. І зараз їх годують ОДИН раз на день! Бійці, які прибули для відновлення сил, щоб потім знову повернутись в АТО, - харчуються за власний кошт по міських кафе. Те що їм держава виплатила за захист України і вони ті кошти могли передати хоча б рідним додому - вони змушені витрачати на своє харчування.

В командування бригади зв'язані руки - на них вже повісили 4,8 млн грн "розтрати державних коштів" за триразове харчування підлеглих. Військові харчуються по навколишніх кабаках і не хочеться думати, які можуть бути наслідки такого харчування при такій жарі і хто за це буде нести відповідальність.

Єдине бажання - повернутись як найшвидше на фронт: там в окопах є польова кухня

Аудитори добре розуміють, що військові командири стали заручниками усіх наслідків неврегульованої нормативно-правової бази. І якщо командир несе відповідальність за три тисячі бійців - то він приймав або "людське", або "по-закону" рішення. В даному випадку - годувати своїх бійців один чи три рази на день. І не лише 24-та бригада стала заручниками такої ситуації. Але лише 24-та бригада звернулась в суд, звернулась до мене по захист і висвітлення цієї проблеми публічно.

Буду звертатись до міністра оборони України Степана Полторака з проханням врегулювати дану проблему. Це непоодинокий випадок.

P.S. При зустрічі командир 24-ої бригади полковник Анатолій Шевченко сказав, що має зараз єдине бажання - повернутись як найшвидше на фронт: там в окопах є польова кухня і хоча б розуміють з яким ворогом борються і заради чого. А хто є ворог в тилу для наших захисників?!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі