Як готуватися до співбесіди

Що робить кандидата "ризикованим"

Одне з основних завдань рекрутера на інтерв'ю - оцінити ризики для команії, пов'язані з вашою кандидатурою. Вони є завжди, і навчений гірким досвідом рекрутер повинен їх мінімізувати.

І, якщо вам здається, що роботодавець вже дуже задовбує вас питаннями, можете бути впевнені - він досліджує і намацує, чим свідомо чи неусвідомлено ви можете нашкодити компанії.

Найчастіші ризики:

Співробітник не впорається з обов'язками. Буде довго навчатися, йому не вистачить фундаментальних знань або не зможе адаптуватися до корпоративної культури.

Часто в компаній немає часу "доучувати" співробітника, а хочеться, щоб він відразу кинувся в бій. Тому складніше потрапити на керівну посаду без керівного досвіду, вийти з декрету через тривалу перерву, перейти в іншу сферу.

Щоб оцінити цей ризик, рекрутери проводять відсів по резюме, уточнюють причини звільнення з попереднього місця роботи, збирають рекомендації і копирсаються у вашому досвіді роботи.

Чесно говоріть про причини, які можуть спонукати вас до звільнення

Як підготуватися:

- знайти прогалини у вашому функціоналі. Яких знань / досвіду не вистачає, і де ви можете їх отримати? Тут же англійська, критична для багатьох позицій.

- знайти "слабкі місця" в причинах звільнення з попередніх місць роботи. Проговорити їх зі знайомими HR або кар'єрними консультантами та отримати зворотній зв'язок - які ризики в них видно. Проаналізувати, в яких стосунках ви залишилися з минулими роботодавцями і які будуть рекомендації.

- аналізувати пройдені інтерв'ю. Що ви могли пояснити по-іншому і яку думку про себе склали.

Співробітник звільнився. Тут причин море - від "не моє" до переїзду в іншу країну. Ви можете сказати, що вам не подобалося писати звіти і прогадати, бо в цій компанії звітів багато.

Для багатьох роботодавців ризиком є потенційний декрет, часті хвороби, потенційний переїзд в іншу країну або мрія вирости до керівної посади, в той час, коли немає можливості вас ростити.

Як готуватися:

- бути готовим до таких питань. Знати, які причини можуть спонукати вас звільнитися. Я говорю про такі причини на інтерв'ю чесно, щоб і я, і роботодавець відразу розумів, чи підходимо одне одному.

Співробітник може створювати проблеми. Якщо кандидат занадто не гнучкий і не здатний приймати зміни, занадто грубий або прямолінійний, або здатний створювати роботодавцю інші проблеми: судитися, писати негативні відгуки, зливати бази.

Перевірити такі якості на інтерв'ю майже завжди складно. Але легко дізнатися, зв'язавшись з минулими роботодавцями.

Як готуватися:

- завершити негармонійні взаємини з колишнім керівництвом. По можливості взяти у колишнього керівника зворотний зв'язок про те, що ви могли б робити по-іншому.

- сісти й подумати: хотіли б ви працювати з людиною, яка демонструє такі якості / поведінку? І до чого це призведе, якщо не почати змінюватися.

Якщо ви активно шукаєте роботу, можна завести окремий блокнот з назвами компаній, вашими питаннями та аналізом інтерв'ю

Отже, як готуватися до інтерв'ю?

- переглянути вакансію та оцінити, де ви відповідаєте, а де - ні.

- продумати "ризики", пов'язані зі звільненням з минулих робіт, нестачею знань. Порепетирувати причини звільнення.

- підготувати список питань до роботодавця. Якщо ви активно шукаєте роботу, можна завести окремий блокнот з назвами компаній, вашими питаннями та аналізом інтерв'ю.

- почитати відгуки про роботодавця і підготувати питання, якщо вас щось турбує.

- підібрати доречний одяг.

- заздалегідь переглянути маршрут і час поїздки в компанію, записати собі номер телефону рекрутера.

- взяти хороший настрій і впевненість в своїх силах. Ви готові!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі