Порошенко діє в стилі Януковича

Чому президент не має позбавляти громадянства Саакашвілі

Не так давно президентом у нас був Віктор Янукович - приємний дядько, який любив та підтримував страусів, а людей - не дуже.

Його правління було простим та прагматичним, а сутність більшості рішень можна передати легендарною фразою "політичного камікадзе" Чечетова: "Развели, как котят".Саме так він прокоментував ухвалення "мовного закону" Ківалова-Колесніченка, що відбулося із порушенням процедур, зате "швидко і без проблем".

Поставити своїх людей — дешевше, ніж залякати. А залякати — дешевше, ніж купити

Логіка тут проста. Навіщо йти за процедурою і затягувати, якщо можна її порушити і зробити все швидко? Навіщо купувати суддів, якщо можна зробити суддями верховних та конституційних судів рідних "македонців" (Макіївка-Єнакієво)? Навіщо видумувати, як розставити своїх людей, якщо можна просто повернути тобі потрібну редакцію конституції через конституційний суд? Навіщо турбуватися про вибори, якщо політичних опонентів можна просто посадити? Взагалі, вибори можна перенести і відкласти - на біса ще гроші на них витрачати? Поставити своїх людей - дешевше, ніж залякати.Залякати - дешевше, ніж купити.

Згідно з логікою людей, що сформувалися як особистості в умовах кримінальних воєн - так дійсно простіше. Але коли ця логіка переноситься на політику не такої малої держави - все дещо складніше, і наслідки можуть бути непрогнозованими.

Позбавлення громадянства Саакашвілі - це теж така "регіональна" логіка. Навіщо паритися з підготовкою до виборів, якщо можна просто вибивати опонентів з гри завчасно?Коли так думають люди із 3 класами освіти та сертифікатом Каліфорнійської академії наук - їм можна пробачити це. Але таким, як Порошенко, подібного мислення пробачити не можна. Дурість позбавлення Саакашвілі громадянства – багатовимірна.

По-перше, сам Порошенко це громадянство і надав. За пришвидшеною процедурою через "важливість" Саакашвілі для держави. Тепер він сам себе "висікає" за власне ж порушення закону.

Порошенко сам себе "висікає" за власне ж порушення закону

По-друге, через "антикорупційну риторику" Саакашвілі, Порошенко надає всім опонентам в руки залізобетоннний аргумент: "президент боїться викриття корупційних схем". Можете повірити, його повторять тепер разів зі 100 тисяч.

По-третє, Саакашвілі набуває додаткової політичної ваги, і цього капіталу позбавити його вже не вийде. Без громадянства він не може балотуватися, але це - деталі. Найголовніший його капітал - ім'я та репутація. І він може легко зайняти нішу "гуру", який буде по скайпу виголошувати промови та закликати підтримати тих або інших політиків. І такий Саакашвілі може бути небезпечнішим, ніж "рядовий" політик та ведучий власного ток-шоу.

Коротше, якщо ти себе оточуєш "чечетовими" та починаєш мислити як "янукович" – не дивуйся наслідкам.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі