Чому протеже Кремля не віддячують

Рейдерська атака на світ

У російському комерційному рейдерстві часто застосовується така тактика: спочатку рейдери підкуповують вищий менеджмент підприємства, потім він допомагає чужинцям захопити актив. А якщо якогось керівника підкупити не вдається, рейдери намагаються усунути його зазвичай за допомогою замовної кримінальної справи.

Путін і його люди пройшли сувору школу комерційних воєн 90-х років, активно брали участь в переділі власності в Пітері й околицях. Вони звикли домагатися результатів саме такими рейдерськими методами. Мабуть цей досвід підказав путінськой олігархії ідею гібридної війни проти зарубіжних, перш за все, західних країн.

Якщо рейдерам не вдається підкупити когось, то усувають замовною кримінальною справою

Кремль намагається в важливих для нього державах "змінити менеджмент", допомогти своїм ставленикам прийти до влади, а потім з їх допомогою "приватизувати актив". Тобто підпорядкувати собі політику країни. Замість наїзду продажних ментів путінські політичні рейдери використовують інформаційну війну, хакерські атаки, поширення компромату, чорний піар на виборах.

Так було, коли Кремль спочатку привів до влади Януковича, а потім змусив його відмовитися від політики євроінтеграції заради вступу в Євразійський економічний союз. Так було на останніх президентських виборах в Болгарії та Молдові, де до влади протягли пропутінських президентів. Так намагалися зробити у Франції, борючись з Макроном і допомагаючи Марін Ле Пен. На це спрямована кампанія проти Меркель в Німеччині. Але головну рейдерську атаку провели на США. Путін спробував одним ударом вирішити більшість своїх зовнішньополітичних проблем, допомагаючи прийти до влади лояльному йому, пов'язаному з російським криміналітетом, Трампу.

Одне тільки недоврахували путінські рейдери: чужа країна це не якийсь там шарикопідшипниковий завод в Гатчині. У демократичних державах існує система стримувань і противаг, що обмежує свавілля влади.

Трамп не може реально відплатити Путіну за підтримку

В Україні народ повалив Януковича. Трамп ізольований, піддається жорсткій критиці і не може реально відплатити Путіну за підтримку. Путінські ставленики в Болгарії та Молдові також не в змозі змінити політику своїх країн в потрібному Кремлю напрямку. Активна кампанія проти Макрона у Франції провалилася. Німці теж, як показують соц. опитування, не збираються підтримувати кремлівських ставлеників на майбутніх виборах.

Рейдерська гібридна війна провалилася? Боюся, вона тільки починається. Герої путінського бандитського Петербурга не вміють визнавати поразки і зупинятися.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі