Що відбувається навколо Національної академії сухопутних військ у Львові

Міноборони фактично знищує один із найкращих військових навчальних закладів України

Понад 40 народних депутатів України, депутати Львівської обласної ради та Львівської міської ради, військові, авторитетні експерти та громадські діячі висловили занепокоєння щодо намірів Міністерства оборони України створити на базі харківського політехнічного вишу Інститут танкових військ і перенести туди підготовку курсантів з Національної академії сухопутних військ у Львові.

Такі кроки та наміри керівництва Міноборони України оцінили як приховане, повзуче і гібридне знищення одного з найкращих військових навчальних закладів в Україні, яким є Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. І що найгірше - такі кроки можуть підірвати боєздатність Збройних Сил України.

Не безпідставно. По-перше, план по знищенню академії був запущений ще при президенстві Януковича, і теж все почали з перенесення факультетів (тоді - в Одесу). По-друге, у всіх виникло логічне запитання: "Навіщо переносити підготовку танкістів туди, де потрібно з нуля створювати матеріально-технічну базу і витратити на це мільярди бюджетних коштів, якщо вся база вже є в академії сухопутних військ? І переносять куди? - Фактично в прифронтову зону!".

Окрім того, команда міністра оборони Степана Полторака також має намір перенести з Національної академії сухопутних військ факультет ракетних військ і артилерії до державного університету в Сумах. А в Кам'янець-Подільський національний університет ім. І.Огієнка хочуть перенести з академії сухопутних військ підготовку курсантів за спеціалізаціями "Управління діями інженерних підрозділів військ і сил" та "Озброєння і техніка інженерних військ".

У США є лише один видовий навчальний заклад Сухопутний військ - славнозвісний Вест-Пойнт

Перенесення навчання курсантів з військового навчального закладу з найкращою матеріально-технічною базою у виші, де немає необхідної бази для такої підготовки, міністерство оборони на чолі з генералом Полтораком називають реформою військової освіти!

В передових країнах світу військову освіту уніфікують, щоб концентрувати в одному навчальному закладі науковий і військовий досвід, а також суттєво економити державні кошти. Так, в країнах НАТО (нагадаю - нещодавно Україна заявила про курс доєднатись до НАТО), зокрема у США, де військовий бюджет складає понад 600 мільярдів доларів на рік, є лише один видовий навчальний заклад Сухопутний військ - славнозвісний Вест-Пойнт. Для порівняння, бюджет усього оборонного блоку України (Збройні Сили, Національна гвардія, тощо) сягає близько 100 мільярдів гривень на рік.

Що ж роблять у нас з найкращим військовим навчальним закладом в Україні, яким дійсно є Національна академія сухопутних військ:

- спершу в 2010-2012 роках команда "реформаторів" Януковича з національної академії сухопутних військ перенесла в Одесу навчання автомобілістів, тиловиків, ракетно-артилерійське озброєння, десант, фізичне виховання та розвідку (останні два - є важливою складовою комплексного навчання Сухопутних військ);

- зараз команда Полторака має намір перенести з академії в інші міста навчання танкістів та саперів.

Натомість Міноборони пропонує перетворити Національну академію сухопутних військ, де зараз проводяться комплексні навчання військових за стандартами країн-учасниць НАТО, в інститут морально-психологічного забезпечення!

Що це як не роздрібнення-знищення львівської Національної академії сухопутних військ?

Дуже короткі, але показові на сьогоднішній день дані про рівень підготовки (в т.ч. морально-психологічної) випускників та викладачів Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного:

- рівень професійної підготовки курсантів та матеріально-технічна база академії відповідає стандартам НАТО - на її базі проходять міжнародні навчання за участі генсекретаря та командування сухопутних військ НАТО, міністрів оборони Канади, Литви, Польщі, Латвії, Туреччини та інших країн;

- понад 70% усього міжнародного співробітництва ЗСУ припадає на Національну академію сухопутних військ у Львові;

- за час російської агресії проти України в академії сухопутних військ підготували 6000 офіцерів, 60 000 солдат та сержантів;

- від початку військових дій на Сході України фахівці академії провели індивідуальну підготовку 24-ої, 80-ої, 128-ої, 51-ої, 26-ої бригад та підрозділів (в т.ч. безпосередньо в зоні АТО), а розформована 44-бригада (2000 чоловік) наново сформована фахівцями академії;

- 300 випускників академії нагородженні високими державними нагородами за мужність та героїзм, проявлені в зоні АТО. Восьмеро стали Героями України, троє з них – посмертно. 63 випускників загинули, захищаючи державу…

- силами академії відновили 300 одиниць бойової техніки, яку передали в зону АТО;

- високий рівень підготовки курсантів відбувається завдяки концентрації в одному навчальному закладі наукового та військового досвіду, якісної навчально-матеріальної бази, наявність найбільшого в Східній Європі полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що дає можливість проводити бойові навчання;

- до підготовки курсантів залучено 35 докторів наук та більше 180 кандидатів наук. Науковий та офіцерський склад академії бере участь в АТО та впроваджує досвід бойових дій у навчальний процес.

Перенесення факультетів з Національної академії сухопутних військ не лише зруйнує перспективи створення видового навчального закладу Сухопутних військ за прикладом країн НАТО, а й знищить потужну військову школу

В Національній академії сухопутних військ ведеться комплексна підготовка курсантів. Зокрема, щорічно проводяться батальйонні тактичні навчання за участю курсантів всіх спеціальностей. Це надзвичайно важливо, адже аналіз застосування ЗСУ в Антитерористичній операції свідчить про тісну взаємодію різних родів військ під час виконання бойових завдань, де основною бойовою одиницею є батальйонна тактична група. Відсутність такої комплексної підготовки суттєво вплине на професійність майбутніх командирів, особливо враховуючи те, що після завершення навчання абсолютна більшість випускників потрапляє безпосередньо в зону бойових дій.

Саме тому, перенесення факультетів з Національної академії сухопутних військ не лише зруйнує перспективи створення видового навчального закладу Сухопутних військ за прикладом країн НАТО, а й знищить потужну військову школу. Окрім того, роздрібнення Національної академії сухопутних військ під час війни може не найкращим чином вплинути на бойову спроможність Збройних Сил України загалом.

Тоді навіщо Міноборони в час війни, при недостатньому фінансуванні Збройних Сил України запускає, не побоюсь цього слово, - псевдореформу військової освіти?

Що говорить на це Міноборони

Офіційної відповіді на депутатські звернення Міністерства оборони України щодо ситуації навколо Національної академії сухопутних військ наразі не надійшло, як і щодо реформи військової освіти в Україні загалом.

На численні звернення до керівництва Міноборони провести ширші обговорення і зняти усі питання/застереження щодо доцільності створення Інституту танкових військ у Харкові, Міноборони ігнорує та раз за разом робить спроби винести на голосування Уряду проект постанови про створення Інституту танкових військ. Спроби винести на голосування уряду таку постанову, думаю, будуть і під час парламенських канікул.

На офіційній сторінці Міноборони повідомили, що немає причин хвилюватись, начебто у Харкові планується підготовка курсантів-танкістів за інженерно-технічними спеціальностями, а у Львові надалі готуватимуть командирів танкових підрозділів. Водночас, Міноборони мовчить, що на своїй колегії розглядали ще й питання про перенесення факультетів з львівської академії сухопутних військ в Суми та Кам'янець-Подільський.

Відтак, виходячи з так званої реформи військової освіти, хочеться почути відповідь:

1) чи розглядали на колегії Міноборони України питання "щодо реорганізації Національної академії сухопутних військ та створення Інституту танкових військ НТУ "ХПІ" та факультету військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка?

2) чи передбачало рішення колегії і віддавались відповідні накази/розпорядження щодо здійснення з Національної академії сухопутних військ навчальних планів, програм навчальних дисциплін, програмного забезпечення, решти плануючих документів щодо організації освітнього процесу курсантів по спеціалізації "Управління діями підрозділів танкових військ" на базі майбутнього Інституту танкових військ у м.Харків?

3) чи пропонувалось перемістити особовий склад навчальних курсів командного профілю з підготовки курсантів-танкістів із Національної академії сухопутних військ до нового місця навчання?

Відповіді на ці питання і широка дискусія в колі експертів, яких зараз так уникає Міноборони, дійсно поставлять всі крапки над "і".

Можливо, це була чиясь погана ідея реорганізації Національної академії сухопутних військ, непродумана реформа військової освіти. Або ж це просто чиєсь бажання "відмити" гроші на масштабній підготовці нових навчальних баз по всій Україні - чим, безперечно, повинно зацікавитись НАБУ та головний військовий прокурор.

А до того часу, в запевнення міністра оборони про "все добре" важко віриться, бо маємо негативний досвід перенесення факультетів з академії в попередні роки. І ще добре всі пам'ятають наслідки так званих "реформ" у військовій сфері України, коли наша армія фактично голіруч зустріла російських загарбників.

Саме тому ми збираємо підписи під петицією до президента України "Проти знищення Національної академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного", в якій окрім вище порушених проблем просимо доручити провести широку дискусію в професійному експертному середовищі щодо питання реформування військової освіти в Україні загалом.

Підписати петицію можна тут

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі