Щоб не шукати, а знайти: секрети успішного працевлаштування

Секрети кар'єрного консультанта

Для успішного пошуку роботи важлива не тільки техніка - резюме та супровідні листи. Потрібні якості і установки. Ось кілька з них.

Перш за все, проактивність. Здатність використовувати можливості максимально, без зовнішнього стусана. Проактивний пошукач замислюється, що резюме на сайтах недостатньо. Генерує можливості для зустрічі з роботодавцем. Знаходить їх в найнесподіваніших місцях.

Маю улюблену історію про дівчинку Юлю, яка одного разу приїхала в компанію, покликала ейчара і сказала, що хоче тут працювати. Після зустрічі я дбайливо поклала Юлине резюме в теку і спокійно про нього забула. І забула б назовсім, якби Юля не приїхала ще тричі, якби не додалася у Фейсбуці і не дзвонила, щойно з'являлася цікава для неї вакансія. І Юля влаштувалася в бажану компанію і стала для мене прикладом: немає нічого неможливого.

Проактивний пошукач приходить до кар'єрного консультанта вже зі списком компаній-лідерів на ринку. Або, як мінімум, ставить питання: "Як готуватися до зустрічі, і яку користь матиму з неї?" Тобто, йому не все одно. Тут часто згадую свого минулого керівника. Вона навіть вивела жартівливий термін "невсеодношність". І підібрала собі сильну команду з небайдужих людей.

Проактивний претендент здатний освоювати нову професію. І на курси піде, і ночами буде читати. Зустрінеться з людьми, які домоглися успіху, і візьме у них інтерв'ю. Почне вести блог про свої відкриття в новій галузі. Зробить все, щоб напрацювати експертність.

Щось не спрацьовує? Переступіть через граблі і виберіть інший шлях

Експертність напрацьовується працею і самоаналізом. Коли задаються питаннями: а що ще я можу навчитися робити? Як стати ефективнішим?

Гнучкість мислення називають здатністю майбутнього, і не дарма. У нашому динамічному світі, просто необхідно вчасно міняти курс. Особливо в вмираючих професіях. Щось не спрацьовує? Переступіть через граблі і виберіть інший шлях

Дістаємо з людини її досвід і розглядаємо, як на блюдечку. Акуратно витягаємо досягнення. Приправляємо їх сильними сторонами

Гнучкість пов'язана зі здатністю ризикувати. Піти працювати в область, яка розвивається. Освоїти нову професію або рушити в стартап. Підійти на конференції до крутого спікеру і сказати, що "хочу працювати у вашій команді". Страшно, незрозуміло, але працює. Виявляється, сил і потенціалу досить. Побічний ефект - з'являється бажання досягати більшого і долати нові перешкоди.

Ще одна важлива штука - адекватна самооцінка. Ноги ростуть з розуміння цінності кандидата для роботодавців. Найчастіше зустрічається перекіс в сторону заниженої самооцінки. Все з виховання ( "Не висовуйся"). З відсутності зворотного зв'язку від роботодавця ( "не лаю, значить справляєшся"). З нерозуміння, як співвідносяться наші можливості з запитами ринку ( "а кому я взагалі з таким досвідом потрібен?"). За сто з гаком консультацій по кар'єрі часто з таким стикалася. Тоді дістаємо з людини його досвід і розглядаємо, як на блюдечку. Акуратно витягаємо досягнення. Приправляємо їх сильними сторонами. Знаходимо напрямки, в яких весь цей мікс потрібний і важливий. І - починаємо діяти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі