Про що сказали Путіну протести 12 червня

Проводити будь-які вибори в Росії технічно неможливо

Протести 12 червня в Росії показали, що влада налякана. Кремль опинився в такій ситуації, коли і поступки протестувальникам, і спроби коригувати вертикаль влади тільки погіршать ситуацію.

Заарештували близько 2 тисяч осіб. Це вже справжні великі протести, на відміну від того, що було. Люди добре розуміють, що їх можуть заарештувати, але, тим не менш, вийшли. І таке враження, що виходитимуть. У цих умовах проводити будь-які вибори технічно неможливо, пише для "Апострофа" російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

Це вже справжні великі протести, на відміну від того, що було

Владі необхідно враховувати цей фактор і якимось чином адаптуватися, але в тому-то й річ, що пристосуватися до цього неможливо. Причина протесту - в погіршенні політичного і матеріального становища людей і повній бездіяльності влади. Причому виникло кілька вибухових тем. Одна з них – корупція, той самий фільм про Медведєва. До сих пір влада намагалася не реагувати. Зрозуміло, що тепер вимушена реакція буде. Як відомо з політичної практики, реакція і поступки надміру провокують протестну активність. Це означає, що поступками протестну активність не збити.

Перехопити ініціативу у протестувальників і почати боротьбу з корупцією або зайнятися питаннями економіки влада не може. Бо структура влади та керівництво так влаштовані, що корупція є одним з елементів вертикалі влади - відмовитися від ніяк. Це потрібно якось пояснювати, але пояснити це щиро теж неможливо, тому що далі повинні з'явитися висновки - потрібно щось коригувати. Структура вертикалі влади така трухлява, що коли її почати трохи підправляти, може розсипатися.

Це такий ступінь переляку, який демонструє насправді не силу влади, а її слабкість, нездатність до діалогу з суспільством

Істотне погіршення ситуації - втрата регіональної лояльності. Це надто небезпечно для влади. Влада дуже налякана. Це видно по реакції і спробам залякати протестувальників. По мішках і протитанковим шпильок. По реакції національної гвардії і поліції. Затриманих багато, надто багато. Це такий ступінь переляку, який демонструє насправді не силу влади, а її слабкість, нездатність до діалогу з суспільством. Те, що влада відірвана від суспільства, було зрозуміло завжди, але те, що вона перейшла до прямого протистояння, - це абсолютно новий елемент, нову якість. Його не було під час протестної активності 2010-2012 років.

Не доводиться сумніватися в тому, що ці події будуть пояснювати втручанням зовнішніх сил. Пояснити протести проблемами, які виникли в країні, вони не можуть. Не думаю, що Путін буде це артикулювати: тільки що на Петербурзькому міжнародному економічному форумі було сказано, що все ідеально. Вже десь було сказано, що протести - результат зовнішнього впливу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі