Збіґ

Пішов із життя великий гросмейстер зовнішньої політики

"Ключове питання у тому, чи здатна Америка проводити мудру, відповідальну й ефективну зовнішню політику. Політику, що уникає пасток свідомості обложеної фортеці і водночас відповідає новому історичному статусу Америки як наймогутнішої держави світу. Пошук мудрої зовнішньої політики має починатися з усвідомлення того, що "глобалізація" по своїй суті означає глобальну взаємозалежність" - саме так ставив питання відомий американський політолог і державний діяч Збіґнєв Бжезінський у своїй книзі "Вибір: світове панування чи світове лідерство".

І ці його тези сьогодні звучать знов актуально і своєчасно. Особливо для США.

Чи не перший зрозумів, що Росія і після розпаду СРСР залишається потенційної загрозою міжнародному миру і безпеці

Пішов із життя дійсно великий гросмейстер зовнішньої політики, автор відомої праці "Велика шахівниця: панування Америки і її геостратегічні імперативи", який чи не перший зрозумів, що Росія і після розпаду СРСР залишається потенційної загрозою міжнародному миру і безпеці. Не дарма його так ненавиділи і ненавидять росіяни.

Останніми роками нам в Україні не завжди подобалося все те, що він писав і говорив, "Збіґ", як його часто називали в експертних колах. Зокрема, його ідея, висловлена в 2015 році, стосовно надання Росії запевнень щодо "не приєднання України до НАТО" як формули розв'язання українсько-російського конфлікту.

Проте Бжезінський завжди залишався стійким опонентом Кремля.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі