"Корупційний парадокс" по-українськи

Передана НАБУ до суду справа коштує українцям 10 млн грн

До створення шести спеціалізованих структур для викорінення корупції Україна в рейтингу поширеності цього явища була на сьомому місці. Щойно відомства були створені і, засукавши рукава, взялися за справу - тут же опинилися на першому.

Лідерство України виявили в ході масштабного міжнародного дослідження Ernst & Young, що входить в "Велику четвірку" провідних аудиторських компаній світу. Досліджували ризики шахрайства в Європі, на Близькому Сході, в Індії та Африці. Всього 41 країна. 88% респондентів - менеджерів компаній в Україні заявили, що корупція широко поширена в бізнес-середовищі.

Перше місце з кінця за рівнем корупції згідно з різними опитуваннями авторитетних організацій - це звичайно теж "досягнення". Справжній антирекорд. І, на жаль, не єдиний.

Вищезазначена бурхлива активність влади привела до встановлення ще кількох.

За створенням численних "антикорупційних полчищ" ми попереду якщо не всієї планети, то щонайменше переважної більшості країн.

За створенням численних "антикорупційних полчищ" ми попереду якщо не всієї планети, то щонайменше переважної більшості країн. Маємо цілих шість структур для перемоги над корупцією на чолі з численним НАБУ. І керівники двох з цих органів - Антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Артем Ситник і Назар Холодницький - категорично наполягають на нагальній необхідності сьомого. Спеціалізованого антикорупційного суду. При тому, у маленькій та успішній Грузії орган для боротьби з корупцією всього один.

Другий "рекорд" - ціна. Коштують такі структури аж ніяк не жалюгідні копійки. На цей рік на роботу одного тільки НАБУ з бюджету виділено 773,6 млн грн, на 58% більше, ніж в 2016-му. Ділимо виділені в бюджеті 2016 майже 500 мільйонів гривень на 44 переданих відомством справ до судів. Одна справа коштує українцям більше 10 млн грн. А за минулий рік цей флагман антикорупції повернув до держбюджету лише одну п'яту частину коштів.

Правда, керівництво того ж НАБУ вважає, що їхня гра в Антикорупцію варта таких свічок. Цей ефект ще й посилити хочуть - не полишають намірів створити на додаток ще й власний суд. Який теж буде недешевим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі