Жодних поступок. Про російську провокацію на Євробаченні

Україна повинна бути жорсткою. Нам має бути все одно, яка людина порушила закон. Ніяких винятків ні для кого робити не треба.

Росія вирішила відправити на Євробачення-2017 в Києві Юлію Самойлову, яка брала участь в організованому окупантами концерті в Керчі в червні 2015 року.

Співачка, яка з дитинства має першу групу інвалідності і пересувається на візку, повинна виконати пісню про кохання "Flame Is Burning". Багато хто каже, що вираження підтримки окупації Криму цілком достатньо для того, щоб Служба безпеки України заборонила їй в'їзд в Україну. Речник СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook попросила ЗМІ не поспішати, оскільки спецслужба вивчає питання і "прийме виважене рішення щодо її в'їзду на територію України", ґрунтуючись виключно на нормах українського законодавства".

РФ використовує Євробачення як ідеологічний майданчик у своїй гібридній війні, - розповів "Апострофу" журналіст Айдер Муждабаєв.

РФ використовує Євробачення як ідеологічний майданчик у своїй гібридній війні

Російська Федерація відправляє до Києва на Євробачення свою громадянку, яка завідомо незаконно перетинала кордон України, плюючи на наш суверенітет, виступала на окупованій території. Що хотіли цим сказати – абсолютно зрозуміло. Росія готувалася до скандалу.

І ось вони без жодного відбору призначили кандидата Юлію Самойлову, цинічно вибравши виконавицю на інвалідному візку, щоб потім показати жорстокість українців, які не будуть її брати. І вона на це погодилася сама. Це повне моральне падіння путінської Росії як у гуманітарній, так і в політичному сенсі. Вибір дівчини, яка пересувається на інвалідному кріслі, – для них нормальний пропагандистський хід.

Але Україна повинна бути жорсткою. Україні має бути все одно, яка людина порушила закон. Є закон, є відповідальність, є передбачені процедури. Ніяких винятків ні для кого робити не треба.

Вибрали виконавицю на інвалідному візку, щоб потім показати жорстокість українців, які не будуть її брати

Залишається єдине питання до нашої влади: посилали вони офіційне попередження організаторам конкурсу – європейському оргкомітету Євробачення і російському оргкомітету, в якому було б зазначено, що на територію України не допускатимуть артистів і журналістів, які відвідували окуповані території? Я ще рік тому про це говорив. Якщо цей лист існує, то прошу його опублікувати. А якщо не існує, прошу того чиновника, який повинен був офіційно зробити це попередження від України, пояснити, чому не зробив. І чому зараз Україна заднім числом повинна щось пояснювати?

Треба було чітко поставити умову, щоб у Росії з самого початку не було спокуси відправляти представника, який був на території окупованого Криму. Це логічно було зробити. Тоді всі ці порушення були потрактовані як свідомі провокації. А зараз з Росії дзвонять і просять прокоментувати цю тему, кажучи: "вона могла не знати, вона далека від політики", "її запросили – вона поїхала", а також - "як вам не шкода дівчинку?" та інші подібні міркування, розраховані на дурника.

З нашого боку було промахом не попередити подібну ситуацію. Росія свою брудну справу робить. Питання в іншому: як ми в Україні будуємо свою інформаційну оборону, і чому ми потрапляємо в ситуації, які можна ліквідувати за 10 хвилин – складанням тексту листа і його відправкою?

Передруковується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі