Війни спонукають Росію до революції

Війна вже тричы прямо призводила або сприяла революції. Історія може повторитися

На початку Російсько-японської війни Лев Толстой писав: "Знову війна. Знову нікому не потрібні, нічим не викликані страждання, знову брехня, знову загальне одуріння, озвіріння людей".

Теж саме сталося з російським суспільством зовсім недавно, після початку Донбаської і Сирійської воєн.

Російсько-японська, як і ці війни, що йдуть зараз, була задумана багато в чому як PR-захід, покликаний збити хвилю масового невдоволення і згуртувати населення навколо трону самодержця.

"Щоб утримати революцію, нам потрібна маленька переможна війна", - говорив тоді міністр внутрішніх справ В'ячеслав Плеве. Спочатку країну охопив небувалий патріотичний підйом. Населення радісно збиралося мочити "косоглазих японців" і славило батюшку-царя, котрий обіцяв покарати їх за зухвалість.

Тепер гинуть не тільки безіменні бурятські танкісти і псковскі десантники, але і відомі в країні люди: журналісти, артисти, "філантропи"

Ну а потім було море жертв і ганебна поразка. Війна не тільки не зупинила, але прискорила початок революції. А самого Плеве вбили есери-терористи.

Російська влада зараз знову загрузла у війні. Цього разу на Донбасі і в Сирії. Тепер гинуть не тільки безіменні бурятські танкісти і псковскі десантники, але і відомі в країні люди: журналісти, артисти, "філантропи".

І це не кінець. Війна в Росії - Російсько-японська, Перша світова та Афганська - вже тричі прямо призводила або сприяла революції. Історія може повторитися.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі