Андрій Миселюк
Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог"
19.12.2016
2

Іміджеве фіаско Саакашвілі

Запланований бенефіс Міхеїла Саакашвілі на ефірі у Савіка Шустера обернувся фіаско колишнього глави Одещини. Він також зізнався у впливі на НАБУ через свого друга Гізо Углаву, першого заступника директора Антикорупційного бюро

Вже другий місяць після своєї гучної відставки Саакашвілі веде активну діяльність із розкрутки себе як перспективного публічного політика нової якості. Ця діяльність здебільшого зосередилася в медіа-просторі. На відміну від періоду цілої низки масових і яскравих антикорупційних форумів у різних регіонах країни, після відставки Саакашвілі провів всього один нечисленний мітинг своєї політичної сили "Рух нових сил". І на мітингу, і в ЗМІ колишній грузинський президент повторює один і той же набір меседжів про безперспективність нинішньої влади, необхідність якнайшвидших дострокових виборів парламенту і приходу до влади його, Саакашвілі, політичної сили та команди.

До ефіру у Шустера минулої п'ятниці виконання цієї обов'язкової програми проходило досить гладко. І презентація Саакашвілі як "політика нової хвилі" в минулу п'ятницю теж повинна була представити його виключно у вигідному світлі. Проте він спромігся направити цю "бурю і натиск" на шкоду" самому собі.

На запитання журналістки з Рівненщини про популізм і постановочність його заходів Саакашвілі відреагував надзвичайно емоційно. Звинувачуючи особисто журналістку, "продажних журналістів" в цілому і всіх їх "безпринципних хазяїв-олігархів" у всіх смертних гріхах, досвідчений політик допускав серйозні промахи один за одним.

Цей виступ Саакашвілі можна використовувати як наочний бездоганний зразок того, як не можна проводити публічні виступи. Звинувачуючи персонально журналістку, яка поставила йому питання, політик миттю знищив дистанцію між ними. І далі вже не сприймався аудиторією як авторитетний носій системних політичних принципів. Нападаючи на "продажних журналістів", Саакашвілі швидко налаштував проти себе студію, в якій зібралися регіональні журналісти. Навіть суперлояльні ведучі дорікнули за хамство до журналістів.

Але якщо хтось і готовий був повірити в те, що "правдоборець" опозиціонер Саакашивили потерпає від утисків з усіх боків, не має жодних ресурсів і людей у владі, то сам Саакашвілі і зруйнував цей міф. Коли зізнався в тому, що перший заступник директора НАБУ Углава - його друг. Прямо підтвердивши те, про що час від часу писали ЗМІ, посилаючись на джерела в Антикорупційному бюро: Углава - "сірий кардинал" НАБУ і саме він, а не Ситник, фактично керує всіма ключовими процесами в цій структурі.

Наскільки ефективно працює "тандем друзів" Саакашвілі-Углава, всі мали можливість переконатися на прикладі фактичного зриву ними приватизації Одеського припортового заводу. І на відміну від інших представників команди Саакашвілі під влади (Сакварелідзе, Лорткіпанідзе, Марушевська), Гізо Углава як і раніше працює в керівництві НАБУ і має можливості використовувати ресурси цієї силової структури в інтересах Саакашвілі і його союзників. Тому від НАБУ можна очікувати нових гучних заяв, які підтримає Саакашвілі і його команда.

Оригінал на "Цензор. Нет"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі