Онищенко як симптом

У британській газеті The Independent з'явилося інтерв'ю збіглого українського депутата Олександра Онищенка, в якому він звинуватив чинного президента країни в корупції

Те, що сам Онищенко, колишній член Партії регіонів, розшукується за багатомільйонні розкрадання, ніяк не скасовує факту, що пряме звинувачення президента Порошенка – це не просто скандал. Це скандал із наслідками.

Онищенко повідомив журналістам, що він був організатором інформаційної кампанії проти екс-прем'єра України Арсенія Яценюка. Мова про серію скандалів, що привели до відставки колишнього глави українського уряду і переформатування правлячої коаліції, - пише Лариса Волошина для американського видання "7 дней".

Тоді багато аналітиків говорили, що прагнення президента поставити на посаду прем'єр-міністра свою людину може дорого обійтися державі. За словами Онищенка, кампанія проти Яценюка обійшлася йому в $30 млн і тривала більше 10 місяців.

Прохання очолити цькування лідера "Народного Фронту" виходило "від високопоставленого представника уряду". "Він наш ворог, і знищить все, що ми хочемо зробити ... Ви повинні допомогти вигнати його, тому що з цим хлопцем ми ніколи не отримаємо нічого в будь-якому місці", – нібито сказав чиновник Онищенку.

"Я вбив його (рейтинг Яценюка) за один рік", – резюмував депутат-утікач результат своєї пропагандистської роботи. Щось подібне нещодавно озвучував колишній губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі, зізнавшись, що "допомагав" президенту відтіснити від влади прем'єра Яценюка, "що заважав робити справжні реформи в країні".

Кампанія дійсно була. Її важко було не помітити. У столиці довго висіли плакати з образливим підписом "Біжи, кролик, біжи" (кроликом за очі називають Арсенія Яценюка). Скандали слідували за скандалами. А гучна відставка Айвараса Абромавичуса, який тоді обіймав посаду міністра економіки, і звинуватив друга президента Кононенка в тиску на себе і міністерство, закінчилася чомусь відставкою Яценюка.

Варто згадати, як Слідчий комітет РФ звинуватив Арсенія Петровича в участі у бойових діях на боці чеченських бойовиків. Теж дивна анекдотична історія. Якби не одне "але". "Подільниками" по цій справі проходять українці Клих і Карпюк, засуджені російським судом. З Росії регулярно лунають закиди, що, мовляв, лідер "Народного Фронту" мало допомагає заарештованим у "його справі". Такі ж розмови вкидаються в українське інформаційне поле від імені патріотів. Очевидно, що арешт Клиха і Карпюка – це теж частина кампанії проти Яценюка. Вона була покликана переконати українців, що поки патріоти гинуть від російської агресії, розумники в "хіпстерських окулярах" розкошують за їх рахунок.

Але повернемося до сьогоднішнього "касетного скандалу". За чутками, саме Петро Олексійович і його наближені посприяли, щоб Онищенко пройшов в український парламент. У 2014 році в момент реєстрації кандидатів, ЦВК відмовив претенденту Олександру Онищенку у прийомі документів. Відомості, отримані ЦВК від СБУ доводили, що Онищенко був відсутній в Україні більше 240 днів протягом двох років, тоді як національне законодавство вимагає від кандидата в народні депутати п'ятирічного проживання на території України.

Пізніше дивним чином Онищенко отримав рішення суду на свою користь і зміг зареєструвати свою кандидатуру. Але перемогу на виборах забезпечило йому все ж не це. Численні публікації того періоду говорять про те, що округ, на якому балотувався Онищенко, "злили". Президентська партія не виставила проти колишнього регіонала жодної сильної кандидатури.

Як би там не було, сьогодні звинувачення Онищенка спираються на загальне невдоволення владою. Натяків у них більше, ніж доказової бази та імен. Онищенко говорить про фото- та відеозйомки, мішки з грошима, документи, передані американським правоохоронним органам. Поки це тільки слова.

Скандал тим часом розгорається. Можна не вірити в участь президента в кампанії проти Яценюка або в скупці депутатських голосів. Але цькування, організоване проти соратника по коаліції, явне, як і вигода, яку отримав президент, поставивши на посаду прем'єр-міністра представника своєї політичної сили.

Фракція "Народний Фронт" вже зажадала оприлюднння імен замовників антипрем'єрської інформаційної кампанії, а також назвати ЗМІ, які брали в ній участь.

Причина скандалу в підміні політики в Україні фінансовими інтересами окремих великих олігархів

Причина скандалу, звичайно ж, не в Онищенку, Яценюку чи Порошенку. Причина в підміні політики в Україні фінансовими інтересами окремих великих олігархів. Всі ці бізнес-депутати прагнуть потрапити в український парламент виключно для того, щоб забезпечити безпеку своїм активам.

Доки так триватиме, суспільство не повірить ні в реформи, ні в боротьбу з корупцією. Більшість українців упевнені, що ситуація в країні не змінилася. Так відбувається тому, що не змінилася причина, за якою великі бізнесмени йдуть у владу.

Сьогодні проти президента використовують не тільки ситуацію, а і причину, за якою ця ситуація склалася. В Україні неможливо заробити великі гроші, не увійшовши в своєрідну корупційну спайку з владою. А маючи справу з бізнесменами у владі, без урахування їх особистої зацікавленості, неможливо домогтися потрібного рішення. Українці не просто вірять, що ситуація, коли президент країни скуповує необхідні голоси – можлива. Вони точно знають, що по-іншому ніяк.

Українці не просто вірять, що ситуація, коли президент країни скуповує необхідні голоси – можлива. Вони точно знають, що по-іншому ніяк

За словами народного депутата Тетяни Чорновол, все почалося відразу після Майдану, коли на перших засіданнях Кабміну 2014 року Яценюк поставив завдання ліквідувати схеми обкрадання України з допомогою спільних підприємств, пов'язаних з "Укргазвидобуванням". Левова частка таких підприємств належала Олександру Онищенку. Тому, за словами Чорновол, після того, як зусиллями "Народного Фронту" були проведені зміни в законодавство, які пропонують спільним підприємствам платити 70% ренти за використання державних надр, Онищенко почав проти прем'єра особисту інформаційну війну. Так зацікавлений у відставці Яценюка бізнесмен при владі підіграв Кремлю.

Президентська партія висуває іншу версію гучних звинувачень, що вилилися в публічний простір. В БПП заговорили про кремлівську агентуру. Онищенко, який зараз дискредитує президента, на думку багатьох членів Блоку Петра Порошенка, співпрацює з російськими спецслужбами, щоб добитися дострокових парламентських виборів. У цих оцінках є сенс, якщо врахувати, що Онищенко не сходить зараз з екранів російських телеканалів. Частина документів, що ганьблять президента України, за його ж зізнанням, передані російським спецслужбам.

Національне антикорупційне бюро України заявило, що перевірить інформацію, оприлюднену депутатом-втікачем: "Інформація народного депутата Олександра Онищенка про так звану купівлю-продаж голосів парламентаріїв під час голосування у Верховній Раді зараз вивчається". У відомстві закликають Онищенка уточнити, кому, коли і за яких обставин пропонувалися гроші. "А також надати документи в підтвердження своїх слів щодо підкупів депутатів окремими державними службовцями для того, щоб мати можливість прийняти рішення про подальші процесуальні дії", – уточнили в НАБУ.

Вся проблема в тому, що які б не були результати розслідування, репутаційні втрати для України очевидні. Сьогодні, після звинувачень, що прозвучали абсолютно незрозуміло, чи збережеться правляча коаліція між президентською фракцією і фракцією "Народного Фронту" Арсенія Яценюка, чи на країну чекають дострокові парламентські, а можливо і президентські вибори?

За дії та бездіяльність президентів завжди розплачуються громадяни країни

За дії та бездіяльність президентів завжди розплачуються громадяни країни. Реванш, якого так старанно домагається для України Росія – це не проросійський президент при владі. Після Майдану, з окупованими Кримом і Донбасом таке неможливо. Реванш сьогодні – це посилення президентської вертикалі в країні, яку авторитаризм вже кілька разів виводив на Майдани.

Петро Олексійович сам ступив на шлях боротьби з політичними конкурентами неполітичними методами. Сам мало не занурив Україну в затяжну політичну кризу, домагаючись перепідпорядкування Верховної Ради і Кабінету міністрів своїй Адміністрації. Сам зібрав навколо себе представників старих бізнес- і політичних угруповань, що тільки підвищує загальну недовіру до влади в країні і викликає серйозне народне невдоволення.

Онищенко – це симптом, який вказує, що в міру зменшення можливостей корупційного збагачення в воюючій і зубожілій Україні, бажаючих "поділитися компроматом" буде все більше. А причина - в системі, нездатній більше служити нічиїм інтересам, яка повинна бути демонтована. Інакше, впавши, вона поховає під собою і пройдисвітів, і патріотів, і президентів.

Публікується з дозволу видання "7 дней"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі