Андрій Миселюк
Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог"
02.12.2016
1

"Антикорупційний альянс" НАБУ і "єврооптимістів" іде на дно

Нацагентство з запобігання корупції встановило, що народний депутат України з групи "Єврооптимісти" Сергій Лещенко при покупці елітної квартири "отримав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири від забудовника"

Тут варто нагадати, що ця квартира загальною площею 192 кв. м і офіційною вартістю 7 млн 550 тисяч гривень знаходиться в новому будинку в історичному центрі Києва. Розмір знижки - 1 млн 801 тисяча 648 гривень.

Як народний депутат Лещенко не мав права приймати такі подарунки - на нього поширюються вимоги статей 23, 24 закону "Про запобігання корупції".

"Таке порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків карається штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією подарунка", - заявило НАЗК.

Виходить парадокс: "єврооптимісти" в особі Лещенко, Заліщук, Найєма виступали за якнайшвидший початок роботи нових антикорупційних органів, за швидке розслідування резонансних справ. Вони гаряче підтримували нові антикорупційні органи, коли ті мусували справи їх політичних опонентів, виступали за розширення їх повноважень. Але коли НАЗК знайшов корупцію в діях самого Лещенка - риторика вмить розвернулася на 180 градусів. Сергій Лещенко назвав звіт агентства брехливим. Тепер Лещенко напевно дорікнуть вибірковістю та подвійними стандартами.

Крім фактичного визнання Сергія Лещенка корупціонером, своїм вердиктом НАЗК також поставило під сумнів професійну спроможність і незаангажованість Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Адже відомство Ситника у вересні вже "перевіряло" покупку квартири цим депутатом. І не знайшло ознак кримінального злочину (як і в соратниці Лещенко Світлани Заліщук).

Ще раніше під сумнів незаангажованість НАБУ поставив і голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Сталося це після того, як директор НАБУ Ситник відмовився виконати не тільки норму закону, але і вимогу САП внести справу про квартиру Лещенка в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

"Чому цього не зробили детективи або керівництво НАБУ, я не знаю", - сказав Холодницький. Додавши, що покупкою дорогого житла нардеп Лещенко, що позиціонує себе як борець з корупцією, "підставив під удар увесь антикорупційний блок, який хоче щось змінити в країні".

У підсумку порушити досудове розслідування мусила Генпрокуратура - заявивши, що мова йде про кримінальне провадження за підозрою Лещенка у незаконному збагаченні.

А фракція "Народного фронту" взагалі заявила, що одна з найрадикальніших і принципово важливих реформ у боротьбі з корупцією - робота НАБУ - опинилася під загрозою через втрати цим органом незалежності. Вказавши, що бюро "не захотіло розслідувати "квартирну аферу" Лещенка і фактично захистило очевидні корупційні дії цього депутата", "НФ" заявив: "НАБУ почало посиленими темпами фальсифікувати справу проти нашого колеги Миколи Мартиненка, щоб під будь-яким приводом вручити йому підозру".

Якщо вина Лещенка буде встановлена - а це цілком ймовірно, - то щодо НАБУ постане питання про подвійні стандарти

Якщо вина Лещенка буде встановлена - а це цілком ймовірно, - то щодо НАБУ постане питання про подвійні стандарти. Тут можна згадати звинувачення Лещенка в адресу Миколи Мартиненка. Рівно рік тому склав свої депутатські повноваження. За цей рік НАБУ так і не змогло нічого "накопати". Мартиненко і далі у статусі свідка, йому не пред'явили навіть підозри. Але Лещенко, НАБУ і Саакашвілі продовжують активно піаритися на цій темі. Між тим, на те, щоб зробити висновок про те, що проти Лещенка відкривати справу не потрібно, НАБУ знадобився... тиждень.

"НФ" також заявив про "приватизацію і використання НАБУ в політичній боротьбі угрупованням Саакашвілі-Углава-Сакварелідзе-Лещенко" і про фігурування тут російського олігарха Григоришина. Раніше повідомлялося, що "грузинська група" дійсно має ключовий вплив на Антикорупційне бюро. А першого заступника директора НАБУ Углаву навіть називали "сірим кардиналом" і фактичним керівником НАБУ.

Над НАБУ все більше згущуються хмари. Відсутність серйозних результатів роботи і звинувачення у політичній заангажованості

Над НАБУ все більше згущуються хмари. Відсутність серйозних результатів роботи і звинувачення у політичній заангажованості. Критика з боку не тільки Генпрокуратури, але і спорідненої САП. Розчарування західних донорів. Більше того - очікувані проблеми для Ситника і Углави з боку американців через спроби НАБУ втрутитися у виборчу кампанію в США і зіграти проти Трампа.

Тому ходять чутки, що Углава збирається на випередження голосно "грюкнути дверима" і приєднається до нової партії Саакашвілі. А поки спробує відкрити побільше гучних справ, щоб потім можна було йти на вибори з гучними антикорупційними гаслами.

Очевидно, що відомство Артема Ситника як необхідний суспільству незалежний професійний орган боротьби з корупцією не відбулося. Однак далі констатацій його професійної неспроможності і заангажованості справа поки що не рухається. Цікаво, хто ще має встановити ці очевидні речі для того, щоб вивести ситуацію з роботою НАБУ з глухого кута?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі