Кримське питання як головний козир в боротьбі за владу

Опозиція повинна дати чітку аргументацію росіянам, чому вони не мають на Крим права і він їм не потрібен

Михайло Ходорковський у суперечці з Айдером Муждабаєвим продемонстрував, що просто не розуміє роль опозиції в політичному процесі. (Айдер Муждабаєв на сторінці в Facebook запитав у Ходорковського, чи є в програмі "Відкритої Росії", головою якої його обрали 19 листопада, пункт про повернення Криму до складу України. Ходорковський відповів, що кримське питання не є головним для російського суспільства, у якого є і інші проблеми, - ред.)

Мабуть, Михайло Борисович вважає, що завдання опозиції - підлаштуватися під існуючу громадську думку. В реальності ж вона, пропагуючи свої погляди, навпаки, повинна працювати на зміну політичних уподобань суспільства. І тільки успіх у цій справі дає опозиції шанс на перемогу. Так було завжди в історії.

Спроби засунути кримську проблему на другий план, відмовитися від чіткої відповіді на питання про майбутню приналежність Криму нічого не дадуть руху Ходорковського. Кримнашистський електорат він все одно не привабить, а багатьох із тих, хто йому симпатизував, втратить.

Кримське питання - головна козирна карта Путіна в боротьбі за владу. І цю карту можна побити тільки чіткою відповіддю "Кримненаш!" і аргументацією, чому ми не маємо на нього права, він нам не потрібен і спроби його "проковтнути і з'їсти" створюють величезні тривалі проблеми для країни.

Саме така чітка і ясна відповідь може створити реальну опозицію, здатну переконати суспільство у своїй правоті. Це складно, але іншого шляху просто немає.

В іншому разі опозиція буде пропонувати людям не альтернативу, а той же путінізм, тільки другого сорту, який нікому не потрібен, коли є "першосортний" путінізм влади.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі