Чому аграрії повинні змінити "фіскалів" у політичній системі?

Цьогоріч ми відзначили 25-річчя проголошення Незалежності України. За кілька днів відзначатимемо День працівника сільського господарства. Ці дати тісно пов'язані, бо саме аграрії у політиці можуть відродити Україну

25 років тому Україна стала незалежною. Перед країною відкрилося вікно можливостей. Українці очікували великих позитивних змін. І для цього були підстави. Станом на 1990 рік промисловим потенціалом Україна поступалася в Європі лише об'єднаній Німеччині.

Проте замість нових еліт до влади прийшла частково стара радянська номенклатура, що прагнула зберегти усі привілеї. Вона будувала типову сировинну економіку, за зразком СРСР, де левову частку надходжень до бюджету становили так звані "нафтодолари", а перспективні розробки завжди ставили на другий план.

Тому дуже швидко було знищено практично все високотехнологічне виробництво. Промисловість, по суті, вкрали у людей. Залишили переважно те виробництво сировини, де не потрібно висококваліфікованої роботи, де мало доданої вартості і науки.

Прорив стався лише в аграрній галузі. Відбулося це завдяки фракції аграріїв у Верховній Раді другого скликання. Вони продумали систему оподаткування, яка дозволила сьогодні Україні стати лідером з експорту продовольства. В агросектор прийшли інвестиції і нові технології.

Аграрії краще розуміють природні процеси

Чому так сталося? Адже, здавалося б, працювали ті самі люди, що і в решті галузей. Це не зовсім так. Аграрій має зовсім іншу психологію. Це люди, які розуміють природні закони.

Природний закон є простим. Якщо ти не посієш весною, то восени не збереш врожаю. Якщо ти посієш і через місяць-два викопаєш насіння, то теж не отримаєш врожаю. Тому у аграріїв-політиків горизонт планування значно більший, ніж у решти. Вони розуміють, що плоди реформи у податковій системі можна буде отримати через 5-10 років.

У аграріїв-політиків горизонт планування значно більший, ніж у решти. Вони розуміють, що плоди реформи у податковій системі можна буде отримати через 5-10 років

Саме тому економічні зміни, запроваджені аграріями у 1998-1999 роках, дають позитивні плоди досі. Зупинити позитивні зміни зуміли лише парламентарі цього скликання, коли спочатку скасували фіксований сільськогосподарський податок, а потім і спеціальний режим ПДВ для агросектору. Але навіть попри це, агросектор тримає економіку. Дає кожен другий долар валютних надходжень і заробляє кожну другу гривню.

Великий українець Богдан Гаврилишин часто повторював дві основоположні речі. Перша - в Україні повинні бути багаті, але не повинно бути бідних, бо для цього немає підстав. Друга - ми маємо економно і шанобливо ставитися до довкілля та своєї землі, бо це середовище, в якому ми живемо. Ці два положення є близькими кожному аграрію, але від них далека сучасна "еліта фіскалів", що прийшла на зміну радянській номенклатурі.

Загрози і шанси для країни

Саме "фіскали" без розуміння природних законів розвитку економіки і становлять сьогодні найбільшу загрозу для України. Для яких економіка - це лише цифри на папері, податкові збори. Вони розуміють лише один інструмент збільшення бюджетних надходжень - посилення податкового тиску. Застосовують цей інструмент, незалежно від того, зростає економіки чи падає. Не обираючи пріоритетних галузей, які потрібно підтримувати. Не маючи стратегії. Вони більше нагадують бухгалтера, який лише підводить баланс витрат і доходів, ніж керівника компанії, який планує і думає, де буде заробляти завтра, де братиме фахових працівників.

Тому такі "економісти-фіскали" у першу чергу скорочують витрати на освіту. Руйнують систему стимулювання агровиробника у країні, де є повна залежність економіки від аграрного сектора. Від його належного функціонування залежить стабільність валюти, наповнення бюджету та виконання більшості соціальних програм. Вони просто не бачать і не розуміють, що цих доходів завтра може не бути або ж не буде навчених людей, які зможуть працювати у наукоємних галузях економіки. І взагалі не буде таких галузей.

Ці люди звикли просити в борг і проїдати кредити, як це робить поганий підприємець, що купує дорогий телевізор, замість того, щоб вкласти гроші у власний бізнес.

Ситуація загострюється ще й змінами на міжнародній арені. Прихід у США до влади Дональда Трампа з ідеями американського ізоляціонізму матиме наслідком скорочення витрат на міжнародні фінансові структури. Очевидно, що складніше буде отримувати кредити.

Україна, знову ж таки, змушена буде покладатися більше на власні сили. Ресурс для зростання і розвитку економіки може дати сьогодні лише агросектор. Україні потрібна спеціальна система оподаткування агросектору і переробки. Тоді у нас будуть кошти для інших секторів економіки. Коли у нас запрацюють на повну силу авіабудівна, машинобудівна, фармацевтична галузь, тоді можна буде переглядати податкову систему.

Чому потрібні аграрії у політиці

Для реалізації розумної стратегії у владі потрібні аграрії на всіх щаблях, від місцевого самоврядування до парламенту та уряду. Аграрії в широкому сенсі — це люди, які розуміють, як агросектор може сьогодні витягнути інші галузі економіки. Це еліта, яка бачить не лише цифри дебету і кредиту, а чітко усвідомлює, як її управлінські рішення вплинуть на життя країни через 10-20 років. Це і є те, що називаються справжньою політикою.

Коли цього року я був з візитом у британському парламенті, у Палаті представників і Палаті лордів, звернув увагу на одну рису британської політичної еліти, якої так бракує українській. Мислення категоріями 50-100 років. Уже зараз вони думають, як їхні рішення вплинуть на зміни в країні і на роль Британії у світі.

Таке мислення притаманне політичним силам, які вийшли з аграрних рухів. А це, переважно, відомі у Європі партії, які еволюційним шляхом привели свої країни до розквіту. Це британські консерватори, американські республіканці, Швейцарська національна партія, Фінський центр і багато інших політичних сил, що заклали основу розумної і прогнозованої економічної політики, побудованої на чітких принципах стимулювання економіки.

Україна пережила період "швидкого дорослішання", коли різного роду ділки ззовні і зсередини обкрадали і обдурювали народ. Сьогодні прийшов час нових еліт, які сформувалися в аграрному середовищі. Це підприємці, вчителі, управлінці, котрі розуміють пряму залежність України від сьогоднішнього стану агросектору. Такі люди повинні бути у владі на всіх рівнях, від місцевого самоврядування до парламенту, бо тільки вони здатні реально змінити країну.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі